De ce m-ar interesa o școală privată?

Pe măsură ce ni se deschid noi orizonturi, elevii și părinții sunt din ce în ce mai interesați de o educație de calitate, centrată pe nevoile copiilor. Școala trebuie să pună accentul pe dezvoltarea individului ca întreg, să evalueze impactul pe care îl are asupra elevilor pe care îi pregătește. Și nu mă refer doar la impactul pe termen scurt, ci la dezvoltarea abilității de a rezolva problemele reale pe care le copiii de azi le pot întâmpina în diverse domenii și situații în viața de adult.

Școlile particulare vin în întâmpinarea nevoilor părinților, care își doresc o instituție de învățământ ce asigură un mediu stimulativ pentru copiii lor, unde aceștia sunt în siguranță, sunt respectați, tratați cu grijă și responsabilitate.

Din perspectiva resurselor materiale, o școală privată bună oferă săli de clasă confortabile, cu mobilier adaptat vârstei școlare a copiilor, săli de mese, loc de joacă, teren și săli de sport, laboratoare și bibliotecă, precum și materiale si mijloace auxiliare moderne. Pe de altă parte, majoritatea școlilor private oferă un program ce include orele din curriculum și un program de afterschool complex, atractiv, care se concentrează pe dezvoltarea competențelor și pe consolidarea cunoștințelor acumulate în timpul zilei, cu activități opționale diverse (sport, muzica, arte plastice, dans, arte marțiale etc.). Activitățile extra-curriculare sunt menite să le dezvolte abilitățile sau potențialul artistic/sportiv.

Un alt atu al învățământului privat de calitate este atenția individuală acordată elevilor datorită numărului mic de elevi dintr-o clasă. Atenția și timpul acordat fiecărui copil sunt importante pentru progresul școlar, dar mai ales pentru o bună imagine de sine și construirea încrederii în forțele proprii. Elevul se simte mult mai sigur datorită contribuției pe care și-o aduce la nivelul grupului și capătă independență, iar profesorii sunt capabili să îi înțeleagă nevoile, să îi ofere sprijinul necesar, precum și încurajările și stimulentele adecvate la nivel individual și de clasă. Un număr redus de elevi facilitează un management al clasei mai ușor, oferă mai mult timp pentru fiecare elev, pentru lucrul pe grupe și individual, pentru cerințele de lucru diferențiate. O clasă cu număr mic de elevi este percepută ca un mediu familiar, transformându-se într-o comunitate în care copiii relaționează, învață, greșesc, se încurajează unii pe ceilalți, stabilind prietenii de lungă durată.

La fel de importantă este și abordarea educațională pe care școala o promovează, curriculum-ul pe care își construiește activitățile, valorile pe care le cultivă, calitatea relațiilor interpersonale, a gândirii critice, punând în valoare potențialul fiecărui copil. Toate acestea își pun amprenta asupra procesului, rezultatelor școlare, dezvoltării copiilor. Calitatea obiectivelor educaționale și a criteriilor de reușită este data de profesionalismul cadrelor didactice dintr-o școală. Astfel, cheia succesului constă într-o îmbinare de abordări didactice interactive și inovative, metode de predare și strategii moderne, care stimulează creativitatea, gândirea critică, dezvoltarea capacității de comunicare, lucru în echipă etc., precum și o relație mai strânsă între elev și profesor și o bună colaborare între școală și familie.

Ideea de bază este aceea că, atunci când ești părinte înțelegi că cel mai important lucru pe care îl poți face pentru a asigura viitorul copilului tău este să îi oferi cea mai bună educație posibilă, dar, în același timp să îi permiți să exploreze, să se descopere și să fie fericit.