Ziua Europei văzută de liceeni

Pentru mine creativitatea a fost întotdeauna o provocare. În calitate de director de colegiu am considerat că învățarea socială și emoțională este o șansă de a ieși din tiparele clasice ale educației și de a le oferi elevilor posibilitatea de a obține cunoștințe într-o manieră plăcută și eficientă.

În Colegiul Național Gheorghe Lazăr, se desfășoară câteva activități organizate integral de copii, care joacă roluri serioase. „9 MAI – ziua Europei” este un proiect ce își propune interculturalitatea și promovarea valorilor unei Europe unite. Alături de elevi, participă și părinții. Este o modalitate de a învăța activ. Dansuri specifice, costume tradiționale, mâncăruri, obiceiuri, toate sunt desfășurate în manieră originală, în curtea interioară a liceului sub privirile tuturor. Este un concurs în urma căruia toți ies învingători deoarece fiecare învață câte ceva iar copiii își depășesc timiditatea și se întrec în idei de prezentare a țărilor Uniunii Europene. Concursul a devenit o tradiție, fiind deja la a 10-a ediție. Odată implicat în aceste demersuri este greu să renunți.


Ziua de 9 Mai este o zi specială pentru noi toți- elevi, profesori, părinți- învățăm unii de la alții și, mai ales ne simțim bine în competiția ingeniozității și a talentului.

ZIUA ELEVULUI  este un proiect ce oferă elevilor oportunitatea de a fi profesor pentru o zi fiind un exemplu de bune practici. Elevii care doresc să participe trec printr-un filtru de selecție. Au nevoie de recomandare din partea unui profesor, de o scrisoare de intenție, apoi participă la un interviu. Pentru a preda sunt consiliați de un cadru didactic, își elaborează un proiect de lecție, fac fișe etc. În ziua respectivă, se merge la oră însoțit de un profesor, se pun absențe, se trec note în catalogul provizoriu, se predă, apoi se primește un feedback. Elevii sunt premiați și li se oferă o diploma de participare. Este o zi care ne oferă nouă, profesorilor, oportunitatea de a vedea lecții frumoase ținute de liceeni, la standarde înalte, iar lor, copiilor, le oferă modele de urmat și experiența unei zile din viața unui dascăl. De asemenea, unii dintre elevi pot ajunge la concluzia că vor îmbrățișa cariera de dascăl mai departe, însă, un lucru este cert – toți învață să respecte mai mult profesorul și școala.

 

Ce-au zis elevii-profesori după ore?

[testimonial author=”Alina Păun” company=”Clasa a X-a”]

„Mie mi-a plăcut, a fost ok, colegii au fost ok, a mers ora foarte bine. În plus, fac ce-mi place, e muzică, e ușor. Le-am pus melodii, le-am mai vorbit puțin, a fost super.”

[/testimonial] [testimonial author=”Maria Vizitiu” company=”Clasa a X-a”]

„E foarte greu să fii profesor pentru că trebuie să stai să explici, să faci față tuturor, să-i ții în frâu, să stai în picioare toată ora și să le menții atenția elevilor, dar, cu toate astea, e plăcut.”

[/testimonial] [testimonial author=”Isabella Moise” company=”Clasa a X-a”]

„A fost un sentiment nou. M-a ajutat să înțeleg toate aspectele care mă deranjau la domnii profesori. Cu ocazia schimbului, am realizat că mai întâi trebuie să mă pun în pielea lor. M-a bucurat faptul că elevii au fost activi și ascultători. Ținând cont că nu era o zi obișnuită de curs și nu erau toți pregătiți pentru materia predată au dat dovadă de respect și asta demonstrează iar calitatea oamenilor din Lazăr. Îi apreciez pe organizatori pentru inițiativă și este de departe unul dintre cele mai utile proiecte la care am participat.”

În încheiere, am să vă invit să citiți ce mărturisea un fost lăzărist despre Colegiul Național Gheorghe Lazăr:

„Putem spune că « Gheorghe Lazăr » s-a născut odată cu România modernă. Anii de liceu au însemnat pentru mine o perioadă de acumulare, de interes față de informațiile și volumul cultural oferit de profesorii acestei emblematice instituții,dar în același timp au fost momentul în care am învățat să prețuiesc valorile occidentale și cele naționale. În plus, această instituție m-a învățat să prețuiesc valori precum spiritul de învingător, colegialitatea, prietenia și devotamentul față de ceilalți.” (Valeriu Stoica)