15 motive pentru care sunt o profesoară care zâmbeste zilnic la școală

Atunci când răspund întrebării „Unde lucrezi?” spunând ca sunt profesoara la grădiniță, majoritatea persoanelor reacționează astfel: ”- E ușor ce faci tu!” , “-La tine la muncă este ușor, nu ca la mine, întâlniri peste întâlniri și ședinte toată ziua”, „Profesor de engleză la grădiniță? Ce să învețe ei la cât sunt de mici?” sau “Cred că vă jucați toată ziua acolo!”. Care este adevărul despre grădiniță? În mod cert nu este deloc ușor să predai copiilor de vârstă mică. Acest lucru implică mult timp petrecut pentru planificarea activităților, pentru pregătirea materialelor și presupune formarea abilităților și a deprinderilor cu multă răbdare, dar și adaptarea continuă a conținuturilor la vârstele diferite ale copiilor și la diferitele lor stiluri de învățare. Cu toate că nu este deloc ușor să fii profesor la grădiniță, aceasta meserie vine si cu beneficii, satisfacții și părți bune. Care este satisfacția cea mai mare în munca mea de zi cu zi cu cei mici? Nu pot da un singur răspuns la această întrebare, dar pot enumera 15 motive pentru care zâmbesc zilnic.

 • Sursa de dinamism. Faptul că petrec mult timp zilnic făcând activități interactive cu cei mici mă face să fiu dinamică, veselă și energică.
 • Cuvintele mele pot schimba ceva. Ca profesor, poți aduce în viața unui copil ceva care să conteze, să facă diferența. Ceva spus de tine poate conta mai mult decât realizezi la momentul respectiv. Copiii uneori folosesc vorbele profesorilor pentru a-i învăța pe alți copiii ceea ce au învățat chiar ei de la dascălii lor. Ei pot folosi sfaturile profesorilor ca model de conduită, ca reper după care să se ghideze.
 • În mod constant îmi îmbunătățesc metodele sau învăț altele noi, abordând diferite arii de cunoaștere. Jobul meu este de profesor de limba engleză, dar activitățile pe care le țin sunt variate, de la activități artistice până la cele care abordează domeniul științelor sau cel al muzicii.
 • Lipsa de monotonie. Nicio zi nu este la fel. Niciodată.
 • Un model de urmat. Ca profesor, devii un model pe care cei mici își doresc să-l urmeze, copiii apelând la tine pentru a-i îndruma, iar tu ai posibilitatea să-i înveți cum să facă lucruri noi sau cum să gestioneze situații dificile. Satisfacția vine în momentul în care observi că au reușit să facă asta.
 • Învăț de la copii sa vad lucrurile altfel. Copiii mă învață la fel de multe lucruri cât îi învăț eu pe ei. Chiar și cei mici de la grădiniță vin în timpul activităților cu diverse comentarii care îmi schimbă perspectiva de a vedea lucrurile.
 • Distracția și voia bună. Zâmbetele și râsetele apar în mod constant. Învățatul chiar poate fi distractiv – acest lucru fiind valabil și pentru profesor.
 • Progresele copiilor. Momentul în care un copil îmi arată că a înțeles ce am vrut să-i transmit și este fericit că poate spune sau face ceva nou. Bucuria este cu atât mai mare când reușesc să învăț un copil cum să realizeze un lucru dupa o serie de încercări nereușite.
 • Recunoștința sinceră. Un simplu „mulțumesc” venit de la un copil înseamnă foarte mult.
 • Reușitele copiilor. Satisfacția de a afla că am ajutat să pun bazele limbii engleze pentru copiii care cresc si devin școlari cu rezultate foarte bune este una extrem de mare.
 • Plăcerea copiilor de a învăța limba engleză. Provocarea și mai ales reușita de a atrage copiii către limba engleză aduc totodată satisfacții foarte mari.
 • Entuziasmul si curiozitatea copiilor. Momentele în care copiii sunt foarte entuziasmați de temele alese de mine, de lucrurile pe care le fac sau le învață. Atunci când surprind în mod repetat copiii cu lucruri noi ei devin interesați de ora de limba engleză în mod constant.
 • All eyes on me! Atunci când vad 10-15 copii atenți la fiecare cuvânt pe care îl spun și la fiecare gest pe care îl fac sunt mândra că îi interesează ce vreau să le transmit. Cu siguranță nu este tot timpul așa, dar atunci când captez atenția tuturor știu că va fi una dintre lecțiile pe care le vor ține minte pentru mult timp.
 • Veselia copiilor. Atunci când copiii râd la glumele mele.
 • Îmbrățișările copiilor. Exista ceva mai sincer de atat?!

Munca mea de zi cu zi ridică mai multe provocări decaât ar crede cineva care nu a iîncercat să lucreze cu cei mici măcar pentru o zi. Cu toate acestea, aceste 15 surse de zâmbete și satisfacție mă fac să îmi confirm  zilnic că îmi place ceea ce fac și știu că nu îmi doresc să fac altceva.