Beneficiile educației muzicale asupra copiilor
Atunci când trebuie să alegem activitățile extrașcolare pentru educația și dezvoltarea copiilor noștri ne simțim de multe ori puși în dificultate. O experiență extrem de educativă și interesantă este studiul muzicii, care aduce numeroase beneficii în dezvoltarea și formarea personalității. Educația muzicală timpurie vine în ajutorul elevilor, determinându-i să se concentreze, să memoreze, să-și exprime liber și convingător sentimentele, să-și învingă emotivitatea și tracul în public și contribuie decisiv la dezvoltarea sentimentelor de mulțumire și încredere în sine. Un alt beneficiu este faptul că muzica stimulează, în același timp, și coordonarea mișcărilor.
Părerile de odinioară că numai copii dotați cu un auz muzical foarte bun pot studia un instrument sunt astăzi depășite. Auzul muzical și ritmul sunt educabile și, studiind pianul, chitară, harpă sau un instrument de percuție ești ajutat să progresezi fără să ai mari dificultăți în a-ți însuși noțiunile muzicale de bază.
În ceea ce privește vârsta potrivită pentru începerea studierii unui instrument musical, aceasta diferă după cum urmează:
– în jurul vârstei de 4 ani pot începe lecțiile individuale de muzică, și anume cursuri de pian și vioară.
– la 5-6 ani copiii pot lua lecții de chitară, percuție și canto.
– peste vârsta de 7 ani, este recomandat studiul flautului și al violoncelului.
Deoarece este foarte important că educația muzicală a copiilor să înceapă cât mai devreme, copiii de vârstă preșcolară, între 2 și 5 ani, pot începe cursuri de inițiere muzicală în grup, pentru a le educa și forma atât abilitățile muzicale cât și cele de comunicare.prin intermediul jocului.
Lecțiile de muzică pentru preșcolari sunt foarte potrivite pentru copiii energici și expansivi, care cântă liber și fredonează melodiile pe care le aud în jurul lor și își pot consuma energia într-un mod pozitiv și constructiv.
După vârstă de 4 ani, copilul poate studia un instrument, dar decizia nu trebuie să aparțină în totalitate părintelui, ci este recomnadat să vă consultați cu un profesor de specialitate, care vă poate îndruma spre un instrument în funcție și de dezvoltarea fizică a copilului.
După 6 ani, când se produce acomodarea socială la copii, decizia alegerii unui instrument nu mai este așa dificilă, iar după vârsta de 8 ani copilul însuși își poate exprimă cu ușurință punctul de vedere asupra studierii unuia sau a mai multor instrumente. Chiar dacă pentru cei mai mulți părinți pianul pare că este cel mai ușor și potrivit instrument, de cele mai multe ori această alegere nu este cea mai reușită, fiind vorba despre un instrument dificil, ce necesită o coordonare deosebită a mișcărilor mâinilor, a atenției și a minții.
Alăturați-vă copiilor dumneavoastră în studiul muzicii, participați alături de ei în micile manifestări muzicale și mergeți împreună în sală de concert pentru a vă familiariza cu acest lucru extreme de frumos pe care copilul dumneavoastră îl face cu sacrificii, pricepere și dăruire.