O cale pentru a reduce stresul din viața noastră

Nesiguranța, incertitudinea asupra viitorului și lupta pentru supraviețuire sunt factorii care îi conduc pe oameni la mult stres și încordare, la depresie și izolare.

Unele studii arată că persoanele care practică diverse hobby-uri sunt mai vesele, active, încrezătoare, longevive.

Pentru a combate stresul putem încerca hobby-uri precum muzica, pictura, cititul, călătoriile, fotografia etc. Hobby-urile sunt mijloace de înlăturare a stresului și de înbunătățire a vieții noastre, ne fac să uităm de griji, să ne simțim bine cu noi înșine, să legăm prietenii de lungă durată.

O provocare pentru mine este muzica. Îmi place să cânt, să experimentez sunete, care îmi dau o stare interioară de bucurie, de încântare și relaxare. Trăirile melodice îmi fac viața mai frumoasă, mai colorată, mai vie și veselă. Pentru mine muzica este un tratament, care îmi tonifică și regenerează organismul și îmi descoperă diversitatea emoțiilor. Beneficiile muzicii le-am văzut și la elevii mei – mulți dintre ei cântă la diverse instrumente sau fac canto și sunt dinamici, veseli, au putere mobilizatoare, viziune artistică, intuiție și o manifestare armonioasă în tot ceea ce fac. Muzica este un bun prieten.

Altă modalitate de relaxare este cititul. Lectura menține mintea activă și ajută să-ți lărgești orizontul cunoașterii, te ajută să fii mai productiv în ceea ce-ți propui să realizezi. Lectura este esențială atât pentru adulti, cât și pentru copii, antrenând funcțiile gândirii, dezvoltând imaginația și vocabularul. Cititorul se situează în ipostaza exploratorului, analistului, luptătorului, identificându-se cu un actant, cu o cauză. Astfel, experimentează situații de viață pe care le transformă, ulterior, în învățături. În plus, lectura aduce garanția pătrunderii în lumi negândite—cititorul poate pătrunde intr-un univers ideal, într-un rol și într-o lume preferate. Lectura poate fi șansa de a evada din cotidian, de a călătorii în timp și spațiu.

Dincolo de mesajul transmis, un aspect important îl reprezintă limbajul. Exprimarea  simplistă știrbește beneficiile aduse de lectură, pentru că nu solicită atenția (deci se pierde exercițiul concentrării), nu solicită gândirea complexă și nici exprimarea dezvoltată nuanțată. Pentru a-și atinge scopul didactic, lectura trebuie să lase loc imaginației, să apeleze la intuiția cititorului, la capacitatea acestuia de a fece conexiuni, la abilitatea de a descifra sensuri dincolo de ceea ce scriitura transmite explicit. Lectura este o călătorie spre lumi neștiute și spre propriul sine.