“Calea învingătorului. Cum să crești șansele copilului tău de a reuși în lumea de mâine”. Recenzie
Autori: Richard Rende, Jen Prosek
Cartea “Calea învingătorului. Cum să crești șansele copilului tău de a reuși în lumea de mâine” este rodul muncii și reflecției conjugate ale unui afacerist bine poziționat și ale unui cercetător în domeniul psihologiei copilului, preocupați în mare măsură de abilitățile lor de părinți, de felul în care ar trebui să-și crească copiii pentru a deveni “oameni de succes”.
Departe de a pretinde că oferă rețete pentru părinți, autorii subliniază faptul că într-o lume imprevizibilă și schimbătoare, copiii de astăzi și adulții de mâine se pot confrunta cu situația neintegrării socio-emoționale. Totodată, pot trăi dezamăgirea respingerii lor la colegii, universități sau la locul de muncă. Ideea că trăim într-o societate și epocă în care oamenii trebuie să-și asume răspunderea pentru propriile alegeri și pentru cariera și viața lor, fără a mai avea avantajul unui loc sigur de muncă sau garanția unei cariere de succes, crește nivelul de incertitudine și dilemele părinților se multiplică.
Cerințele noilor educații ar trebui să conveargă spre dezvoltarea capacităților de adaptare, de a învăța permanent și rapid, să fie perseverenți și atenți la situațiile favorabile. Astfel, accentul se mută de la concentrarea excesivă pe acumularea de cunoștințe sau diplome, pe aceste capacități sau calități. Calitatea de a fi întreprinzător, de a explora, de a fi creativ, optimist constiruie cheia succesului în viață.
Cartea cuprinde șapte capitole, care sintetizează încă din titlu, concis și relevant, acțiunile și calitățile pe care ar trebui să le formăm la copii, pentru a le crește șansele de reușită în viitor. Astfel, aflăm cum explorarea, creativitatea, optimismul, oportunismul (în sensul pozitiv), acțiunea, abilitățile interpersonale și altruismul conduc spre reușita copilului în “lumea de mâine”. Sunt caracteristici care, deși vizează domenii diferite- cognitiv, personal și social- se conectează reciproc, sunt în relații de tip cauză-efect, sunt favorabile una alteia.
“Copiii trebuie să își exploreze în mod activ lumea” este modalitatea prin care autorii sintetizează esența primului capitol, vorbindu-ne despre rolul incontestabil al jocului, susținând că joaca liberă, fără limite și restricții ar fi “resursa adaptabilității” și a spiritului antreprenorial. Explorarea trebuie încurajată încă de la naștere, interacțiunea cu părintele fiind una dintre formele de bază ale ei, așezararea copilului într-o poziție favorabilă explorării, ca și “muzeele copiilor”, create chiar și acasă. Autorii contestă rolul pozitiv al temelor pentru acasă, care sunt piedici în calea explorării fizice și cognitive și le răpesc copiilor timp prețios. Mai mult, invocă cercetările care arată că, la clasele primare nu ar exista o conexiune logică între numărul temelor pentru acasă și rezultatele școlare ale elevilor, în timp ce la gimnaziu, temele influențează randamentul școlar doar dacă nu depășesc 60-90 de minute.
Un accent deosebit este pus pe rolul creativității în viața copiilor și adulților, capitolul al doilea, “Educați să fie creativi” fiind relevant în acest sens. Autorii, bazându-se și pe susținerea unor studii în domeniu, consideră abilitatea de a inova, esențială în carieră, indiferent de domeniul în care se exercită aceasta. Gândirea inovatoare, divergentă este, după părerea lor, descurajată de sistemele de învățământ actuale. Cartea oferă soluții părinților și cadrelor didactice pentru a-i ajuta pe copii să devină imaginativi, creativi și inovativi, arătându-le că este la îndemâna oricui să stimuleze și să cultive aceste calități.
Capitolele următoare ne arată care este rolul atitudinii perpetuate în familie pentru a pune bazele gândirii optimiste, de la vârste foarte fragede, ce înseamnă să valorifici toate ocaziile și oportunitățile în viață, ce înseamnă să fii activ la școală, acasă și în toate situațiile de viață, precum și cum se pot dezvolta abilitățile interpersonale, dar și care sunt atributele altruismului.
Utilitatea cărții “Calea învingătorului. Cum să crești șansele copilului tău de a reuși în lumea de mâine” vine din numeroasele exemple la care recurg autorii, din simplitatea soluțiilor oferite, din stilul simplu, dinamic și atractiv. Ea poate fi, fără îndoială, o lectură utilă și plăcută pentru orice părinte interesat de calitatea relației cu copilul lui.