Calitățile de care ai nevoie că să reușești

Mereu am fost fascinată, ca iubitoare de tehnologie și aplicații informatice, de felul în care au reușit Bill Gates și Steve Jobs să revoluționeze industria calculatoarelor.

“Trebuie să ne urmăm visele și să facem ceea ce ne place, trăind fiecare zi ca și cum ar fi ultima” și “singură modalitate de a face o treabă bună e să iubești ceea ce faci” sunt îndemnurile lui Steve Jobs, fondatorul Apple.

Bill Gates, fondatorul Microsoft, a vândut sistemele de operare MS-DOS și Windows pentru PC-uri, cel din urmă ajungând să dețină monopolul pe piață cu un procent de peste 90%.

Cei din preajma lor spuneau că “fiecare se credea mai deștept decât celălalt. Steve l-a tratat întotdeauna pe Bill că fiindu-i inferior, în special atunci când venea vorba despre gust și stil. Iar Bill se uita de sus la Steve, pentru că acesta nu se pricepea la programare”. Astfel, putem spune că este nevoie de un cumul de calități pentru a reuși și a avea succes. Fiecare persoană trebuie să își descopere talentul și vocația și astfel, oameni cu talente diferite, pot avea un succes la fel de mare.

Steve Jobs a urmat cursuri de caligrafie pentru a învăța să scrie frumos. A învățat despre fonturi san serif și despre cum să lase anumite spații între diferitele combinații de litere. Peste 10 ani a proiectat totul în sistemul de operare Mac. Mai târziu, produsele lui se evidențiază printr-un design unic, încât până și componentele interne ale produselor Apple arată uimitor.

Din biografia lui Steve Jobs, lecțiile de baza sunt:

-Cu cât un produs e mai simplu și mai ușor de utilizat, cu atât mai bine. Produsele lui pot fi utilizate intuitiv, fără manual de utilizare: deci simplitate

-Designul joacă un rol important: deci estetică, simț artistic

– Și-a creat propriile produse: deci originalitate. Deși tableta era pe piață deja și Microsoft crease un soft pentru ele, Apple a creat iPad-ul, o categorie situată între calități tehnice ale unui telefon și ale unui laptop

-S-a inspirat de la alții, dar a personalizat prin propria imaginație

Steve Jobs avea o viziune avangardistă asupra produselor Apple, în timp ce Bill Gates se gândea cum să producă profit acum și produse utile în momentul de față.

Jobs reprezintă emblema absolută a inventivității, imaginației și inovației. El știa că cea mai bună cale de a crea valoare este prin conectarea creativității cu tehnologia, așa că a construit o companie în cadrul căreia imaginația s-a îmbinat cu ingineria

De cealaltă parte, Bill Gates, când a fost întrebat care este cheia succesului său, a răspuns: pasiune, inteligență, integritate, o echipa bună și spirit de conducere. Să le luăm pe rând.

  1. Găsește-ți pasiunea. Nici o mare poveste de succes nu a fost scrisă fără acest ingredient. Pasiunea generează concentrare, care este atât de necesară în orice domeniu. Bill Gates este un împătimit al calculatoarelor și a software-ului. Când a fost admis la școală, el s-a lipit de calculator și timp într-o săptămână l-a întrecut chiar pe profesorul lui în domeniu. La scurt timp după, la numai 13 ani, a scris primul lui program. Conform unei teorii a lui Alber Einstein, geniul constă în 1% inspirație și 99% transpirație.
  2. Cultivă-ți inteligența. Bill Gates spunea că succesul depinde și de inteligență. Fiecare om are un anumit nivel de inteligență. Pentru unii aceasta devine o problemă deoarece gândesc că, la fel că și în cazul rezistenței psihice, oamenii nu sunt toți dotați cu același nivel de inteligență. E adevărat. Dar o persoană poate să își cultive inteligența citind cărți, informându-se permanent, intrând în dezbateri pe teme de interes cu prietenii săi ce au interese similare, exersând memoria și păstrând o stare de relaxare prin activități recreative.

3.Fii sincer în eforturile tale. Integritatea este întotdeauna folositoare, fie că e vorba de afaceri sau de viața personală. Încearcă să fii onest în tot ce faci.

4.Formează-ți o echipă bună. A crea o echipă formată din oameni talentați este absolut necesar pentru a te afirma rapid. Chiar și companiile gigant se înfrățesc pentru a face mai bine față competiției. Pentru o persoană singură, este mai greu să se afirme sau să aibă succes. Bill Gates a înțeles valoarea echipei încă din momentul în care era un adolescent.

5.Condu-ți echipa spre victorie. Oamenii tăi vor lucra mult mai eficient dacă ești capabil să conduci echipa. Pentru un om de afaceri, staff-ul este ca și o familie, ei împart bucuriile și necazurile, iar șeful îi încurajează să fie mai buni și să atingă țelurile propuse. Prin încurajare dar și pedeapsă el menține disciplina și unitatea grupului, ceea ce îi va conduce spre succes

Ca și în cazul lui Steve Jobs, mare parte a succesului lui Bill Gates se bazează pe abilitatea sa de a transpune viziunile tehnice în strategii de piață și de a amesteca creativitatea cu perspicacitatea tehnică.

Nu în ultimul rând, transformă eșecul în înțelepciune și construiește calea către succes, așa cum și Edison a eșuat de peste 100 de ori în încercarea lui de a inventa becul, căutând noi strategii în loc să renunțe.

            Mult succes!