Când un profesor devine magician

Profesorul reprezintă cel mai important reper pentru elevi, atât în clasele mici cât și pe parcursul întregii școlarități. Calitatea relațiilor stabilite de profesor cu elevii săi va avea implicații asupra actului educativ și va produce schimbări majore pe tot parcursul școlarității.

Privind retrospectiv, îmi dau seama că am avut, ca profesor, nenumărate realizări pe care poate nu le-am conștientizat de fiecare dată. Faptul că am intrat zilnic în contact cu suflete inocente, că am avut prilejul să mă dezvolt și să cresc sufletește odată cu elevii mei reprezintă cea mai prețioasă reușită. Ce satisfacție mai mare poți avea decât aceea că auzi și vezi copii fericiți pentru că vin la școală?

Profesorii sunt adesea un fel de magicieni și mi s-a întâmplat la rândul meu să simt astfel. Când am crezut în elevi timizi, care se simțeau respinși de ceilalți, până când au început să creadă în ei înșiși. Când am găsit metodele adecvate pentru a face față provocărilor pe care elevii ni le lansează ori de câte ori doresc să ne arate că sunt prezenți sau că și pentru ei contează anumite lucruri, pe care noi le trecem cu vederea, uneori.

Să fii dascăl este o mare realizare. Meseria aceasta, care înnobilează și care nu se potrivește decât celor răbdători, optimiști și altruiști, te transformă într-un om ce îmbracă clipă de clipă „o nouă haină ”, ce capătă puteri, ce se îmbogățește, devenind un adevărat magician. E frumos să creezi povești, să descoperi talente, să înveți în același timp cu elevii tăi, să te joci împreună cu ei și nu în ultimul rând să crești odată cu ei.

E frumos atunci când dimineața ta începe cu:

„ – Te iubesc, miss!”

     Eu: „- Și eu te iubesc și vă iubesc!”

     Mi.: „ – Dar eu o iubesc mai mult…!

Totul e frumos cu ei! Zâmbetele lor, energia lor pozitivă, îmbrățișările lor, fericirea de pe chip, libertatea și sufletul ce îți rămâne toată viața de copil.