Carmen Costea, psihopedagog: „Copilul trebuie să învețe exerseze și rolul pierzătorului”

Atunci când joacă un joc, toți copiii își doresc să câștige, iar dacă acest lucru nu se întâmplă mulți au reacții extrem de puternice. Însă chiar dacă ne-am dori să ne vedem copilul fericit tot timpul și am fi tentați să-l lăsăm să câștige tot timpul, există riscul ca acest lucru să-i dăuneze pe termen lung. La școală, copiii sunt puși în situații în care exersează diferite roluri, iar acest lucru este benefic pentru dezvoltarea lor socio-emoțională, dar și pentru prevenirea situațiilor de bullying. „Încă de la cele mai fragede vârste, îi învățăm să își respecte rândul, avem grijă să nu fie mereu același copil primul sau ultimul. Îi punem în diferite situații, exersăm diferite roluri și situații. Se vorbește foarte mult despre a exersa rolul pierzătorului, un copil trebuie învățat să și piardă încă de foarte devreme, pentru că nu întotdeuna va câștiga, e un pas necesar pentru echilibrul lui de mai târziu. Dacă nu învață să gestioneze pierderea. Trebuie să învețe să gestioneze pierderea”, spune Carmen Costea.

„O inteligență socio-emoțională bine dezvoltată le permite copiilor să se dezvolte și din punct de cognitiv”

Viața de mai târziu a copiilor ca fi influențată de felul în care se integrează la școală, de felul în care relaționează cu ceilalți colegi și cu profesorii, de felul în care învață să se raporteze la reguli. „În centrul activității didactice și a strategiei noastre educaționale se află tocmai această intenție de a dezvolta abilitățile socio-emoționale. Studiile arată că o inteligență socio-emoțională bine dezvoltată le permite copiilor să se dezvolte și din punct de cognitiv. Intervenim încă de la clasa pregătitoare, prin monitorizarea constantă a activității copiilor. În funcție de nevoile identificate, realizăm diferite ateliere împreună cu copiii, în care să-i ajutăm să-și crească motivația față de ceea ce se întâmplă la clasă, să relaționeze în mod potrivit cu ceilalți colegi și cu adulții, să se raporteze în mod potrivit șa reguli. Foarte mult funcționează la nivelul de vârstă jocurile de rol, analiza diferitelor situații ipotetice, poveștile terapeutice. La alte vârste, metodele sunt diferite. Dezvoltarea emoțională cuprinde o cunoaștere de sine, o descoperire a propriului eu, relația cu ceilalți, felul în care ne raportăm la ceilalți, felul în care ne gestionăm diferitele emoții, inclusiv furia, care pleacă de la cunoașterea lor”, explică psihopedagogul.

Îi învățăm pe copii să respecte spațiul celuilalt

Un aspect foarte important pentru învățători, psihopedagogi și profesori îl reprezintă prevenirea situațiilor de bullying. „Îi învățăm pe copii să împartă jucăriile, să respecte spațiul celuilalt, să gestioneze, în funcție de vârstă, într-un mod potrivit fiecare situație. Derulăm în mod constant activități la nivelul clasei, alese împreună cu psihologul și învățătorul Fiecare vârstă vine cu provocările ei, pe măsură ce copii se apropie de preadolescență, situațiile de tachinare, trecerea dincolo de limite devin din ce în ce mai dese. În ceea ce privește intervenția în situațiile de bullying, aceasta presupune activități de monitorizare a clasei, discuții și activități cu întreaga clasă și, separat, cu ce implicați”, spune Carmen Costea.

Miza este, în opinia ei, aceea de a crește copii echilibrați care să se respecte pe ei înșiși și să îi respecte pe ceilalți și care să poată relaționa firesc cu cei din jurul lor. Numai așa vor putea avea o viață armonioasă.