O zi a cititului cu voce tare

” Reading gives us someplace to go when we have to stay where we are.”

Imaginați-vă o lume fără calculatoare, tablete, telefoane și televizoare Smart. Cum ar fi oare? Ne-ar fi mai bine decât ne este acum? Am fi mai liniștiți, mai calmi, mai echilibrați? Ne-am concentra mai mult pe a iubi oamenii din jurul nostru mai mult decât pe a iubi lucrurile oare? Poate că da, poate că nu – depinde de fiecare dintre noi, de cât de multă atenție acordăm acestor aspecte care ne ghidează viața. Unele dintre aparatele astea electronice moderne ne ușurează munca – calculatorul, spre exemplu, și ne-o fac chiar mai plăcută. Cât de ușor e ȋn zilele noastre să folosim muzica și filmul ȋn activitățile de predare! Dar oare cum ar fi să trăim fără să știm să citim? Cum ne-am descurca? Cum ar decurge viața noastră ȋn astfel de condiții?

World Read Aloud Day – Ziua Internațională a Cititului cu Voce Tare – este o manifestare la nivel internațional care are loc ȋn prima zi de miercuri a lunii martie, ȋnsă anul acesta evenimentul va fi marcat ȋn ultima zi de miercuri a lunii februarie – 24.02.2016.

Cu ocazia acestui eveniment școlile din lumea ȋntreagă organizează activități menite să motiveze copiii, adolescenții și chiar adulții să marcheze puterea și importanța cuvintelor, ȋn special a celor pe care le folosim să comunicăm cu cei din jurul nostru.

Cadrele didactice ale Școlii Genesis au ales să se implice ȋntr-un astfel de eveniment tocmai pentru a-i ajuta pe copii să ȋnțeleagă cât de importante și puternice sunt cuvintele, că avem dreptul de a citi și de a scrie și că este esențial să ne exercităm aceste drepturi, pentru că doar ȋn felul acesta putem aduce o schimbare ȋn bine ȋn lumea ȋn care trăim. Dacă fiecare dintre noi ar fi conștient de acest lucru și ar ȋntreprinde o acțiune cât de mică pentru a schimba ceva, cu siguranță ele nu ar trece neobservate la nivel macro, datorită forței colective pe care o avem. Imi ȋnchei această pledoarie prin a-l cita pe Mahatma Ghandi: “Fii schimbarea pe care vrei să o vezi ȋn lume!”