Cum să convertești fișierele text

Cele mai dese nelămuriri sunt cele legate de prelucrarea fișierelor PDF (Portable Document Format). Acestea nu pot fi modificate direct, tocmai pentru că au fost convertite ca să păstreze formatarea dorită în cazul imprimării sau vizualizării. În plus, ele pot fi transferate păstrându-și setările și aspectul dorit.

Pentru a putea fi modificate, ele trebuiesc convertite în fișiere text (cu extensia .doc, .txt, sau .rtf). Acest lucru se realizează foarte simplu, fie utilizând site-uri online, fie instalând programele necesare în calculator.

Un site foarte sigur este http://www.pdfonline.com/. Se dă click pe butonul ¨Upload a file to convert…¨, se deschide o fereastră, se alege fișierul din calculator, iar site-ul îl procesează. Click pe butonul Download, iar din cele 3 opțiuni care sunt afișate se alege: Download Word file. Documentul se descarcă în calculator și se deschide cu Microsoft Word. Acum se poate modifica.

Un alt site util este http://www.convertonlinefree.com/, în care sunt foarte multe opțiuni: Word to PDF, Other documents to PDF, Image to PDF, PDF to TXT, PDF to WORD, PDF to JPG, etc. Alegeți opțiunea dorită și procedati similar: încărcați fiserul (upload), convertiți-l și apoi descărcați-l (download) în calculator.

Sau, pentru acces direct la un site, care să convertească din PDF un format dorit, se dă căutare direct pe google.ro. De exemplu, scrieți ¨convert pdf to jpg¨ și alegeți http://pdf2jpg.net/.

Pentru calculatorul personal sunt nenumărate programe care pot fi instalate și care pot face același lucru. Eu folosesc PDF2Word v2.0, dar prefer variantele online descrise mai sus.

Invers, un fișier text poate fi convertit în PDF, pentru avantajele pe care le-am precizat deja. Acest lucru se face rapid cu aceleași site-uri descrise mai sus. Sau, e suficient să scrieți pe google word to pdf sau jpg to pdf și puteți alege dintr-o multitudine de site-uri online.

Varianta de software pe care o recomand și o utilizez este  http://www.dopdf.com/ro/download.php. Se instalează programul, se deschide documentul Word, se selectează comanda Print, se selectează doPDF în loc de imprimantă obișnuită și veți fi întrebați unde vreți să salvați fișierul PDF generat.