Cum îți pot crea, gratuit, propriul website
Sunt întrebată din ce în ce mai des cum se pot crea site-uri, ceea ce este îmbucurător faptul că tot mai multe persoane vor să-și promoveze serviciile sau să ofere informații importante din domeniileîn care sunt specializați. Se poate face acest lucru prin foarte multe metode, de la cele mai simple până la cele mai complexe, luând în calcul și investiția financiară.
Dacă doriți să va realizați singuri propriul site, îl puteți face fără a fi experți în calculatoare, folosind servicii gratuite de găzduire unde, pas cu pas, pe baza șabloanelor (Templates), introduceți informațiile sub formă de text, imagine, video sau sunet.
Sunt multe site-uri care oferă gratis Hosting sau găzduire Web, adică oferă un spațiu de stocare, pe un server, al fișierelor site-ului.
Multe dintre ele le folosesc în procesul didactic cu elevii la ore, pentru a-i familiariza cu construcția site-urilor: https://www.webnode.ro, www.webs.com, www.wix.com, www.weebly.com, https://www.yola.com/, http://www.ucoz.com/, etc.
Eu folosesc Webs și Weebly pentru a promova creațiile elevilor în revista școlii: http://genesiscoolschool.webs.com/, http://genesiscoolschool.weebly.com/
Să presupunem că ați pregătit toate materialele, un folder unde sunt stocate imaginile pe care doriți să le înserați în site, informațiile, fișierele video sau orice altceva doriți să publicați, ați stabilit grupul țintă și ați planificat cum va fi schița paginii.
Deschideți un browser de Internet și puteți încerca oricare dintre site-urile de mai sus pentru a vă realiza propriul site. Să luăm, de pildă, www.webs.com.
Click pe butonul “Sign Up Free” și vă veți crea un cont cu care să accesați site-ul: introduceți adresa de e-mail, o parolă pentru site, titlul site-ului (nu adresa ) care va apărea în lista motoarelor de căutare, tipul site-ului (Personal, Business, etc), apoi alegeți din galerie un design pentru site (pe care îl puteți schimba oricând pe parcurs), tipăriți textul de verificare, vifați “I Agree To The Terms of Service”, iar în final dați click pe “Create my website”. După ce vă creați site-ul și alegeți adresa lui, când doriți să îl accesați din nou, nu mai este nevoie să parcurgeți acești pași, doar utilizați butonul “Sign In” și vă logați, folosind adresa de e-mail și parola. Apoi editați site-ul în continuare.
În partea de sus, sunt mai multe meniuri: Dashboard, Builder, Theme, Pages, Support, Preview, Publish.
În meniul Dashboard se pot face setări, se poate optimiza site-ul pentru vizitatorii care utilizează smartphonuri, se poate alege un domeniu pentru site contra unei sume modice, fără a mai avea extensia site-ului gazdă, ci doar extensia .com (comercial), .ro (domeniu alocat geografic României), .org (organizații non-profit), etc.
Pentru construcția propriu-zisă a site-ului, se accesează butonul Builder din partea de sus, iar în partea de jos se află tab-ul Popular (de unde se introduc, prin drag&drop, elementele Paragraph, Title, Image, Image&Text, Columns, Photo Gallery, Video, Map, etc) , tab-ul Structure ( de unde se inserează coloane sau tabele), tab-ul Media (cu SlideShow, Video, Audio), etc.
Introduceți fontul și formatați-l (tip, dimensiune, culoare, stil etc). De la tab-ul Pages, se pot redenumi paginile, seta ordinea, șterge sau adăugă o altă pagină etc.
În final, veți vizualiza site-ul înainte de a-l publica, apăsând Preview, apoi veți da clic pe “Publish”, iar pentru a vă deconecta, veți apăsa pe “Logout” aflat la butonul Webs din partea stângă.
Vă urez succes și aștept adresa site-urilor create de voi!