Crearea unei echipe adevărate în cadrul orelor de limbi străine
Este datoria noastră, a profesorilor, să asigurăm succesul școlar al elevilor pe care îi pregătim. Știm însă că, pentru a atinge performanțe școlare lăudabile, trebuie să avem în vedere dezvoltarea sănătoasă a emoțiilor, simțurilor, corpului și intelectului copiilor noștri, având drept scop o relaționare mai bună cu sine, dar și cu mediul în care învață. Lucrând în cadrul unei echipe, elevul își va dezvolta abilitățile sociale și emoționale, de comunicare și îi va crește încrederea în sine.
De aceea, crearea apartenenței la grup este o componentă importantă ce nu trebuie neglijată în planificarea activităților didactice. Încă din prima zi, trebuie să ne asigurăm că stabilim regulile și direcția pe care vrem să o urmăm întregul semestru / an școlar, dar, mai ales, să încercăm să creăm o legătură specială între elevii unei clase, apelând la activități de tip Icebreaker menite să îi ajute să se cunoască, să descopere interese comune. Bineînțeles că nu ne vom aștepta ca după două – trei activități, grupul să se sudeze și să avem cooperare și bună înțelegere până la încheierea anului școlar. Trebuie să avem răbdare, să construim gradual situații și relații de comunicare, bazate pe încredere, apreciere, și mai ales pe respect.
În prima parte a semestrului ne putem propune activități care să ne permită atât recapitularea cunoștințelor de vocabular și gramatică, dar și o relaționare directă a elevilor prin interviuri elev – elev, jocuri despre rutina zilnică, hobby-uri. Pentru ca acestea să aibă efectul scontat, trebuie să avem grijă și la modul de așezare, astfel încât să creăm un mediu prietenos ce facilitează o interacțiune cât mai bună între elevi. Dacă băncile sunt ușor de mutat, ar fi indicat să le așezăm în funcție de situația de comunicare pe care ne-o dorim: în formă de U, în cerc, pe grupuri, față în față sau chiar să îi scoatem din bănci.
Competițiile și jocurile sunt foarte motivante pentru elevi și nimic nu leagă mai bine un grup decât efortul în echipă. Lucrul în grup oferă copiilor oportunitatea să descopere că au sentimente și probleme similare cu alți copii din clasă, ceea ce le permite să își dezvolte sentimentul de coeziune și de apartenență. Atunci când lucrează împreună pentru atingerea unui țel comun, se rup bariere culturale, sunt abandonate convingerile, favorizând în schimb colaborarea, solidaritatea, sentimentul de apartenență la grup, dar și capacitatea de asumare a unei sarcini de care depinde rezultatul întregii echipe, ceea ce duce la responsabilizarea fiecărui participant.
Există însă riscul ca unii copii să fie mai competitivi și să pericliteze tocmai scopul final al jocului, și anume dezvoltarea abilităților de a colabora cu ceilalți, de a îmbunătăți relațiile din cadrul colectivului de elevi, însă rolul nostru, încă de la început, este acela de a-i face să înțeleagă că adevărata competiție este cu propria persoană, și nu cu colegii. Unii tind să își asume un singur rol în cadrul grupului, de exemplu cel de lider, dar noi trebuie să îi îndrumăm astfel încât să ocupe toate rolurile posibile și să formăm mereu alte echipe pentru a favoriza adaptarea elevilor la toate stilurile de lucru și tipuri de personalități.
Voi da câteva exemple de activități ce se pot pune în practică în cadrul orelor de limbi străine pentru a dezvolta atitudinea colaborativă.
O activitate ușor de abordat este Pass the ball. Elevii pot fi împărțiți în două grupe care stau față în față și aruncă mingea de la unul la celălalt, spunând în același timp cuvintele despre animale/ alimente/ altele, iar echipa celui care nu mai știe și întrerupe lanțul, pierde. Pentru cei pasionați de sport, există și varianta Tenis cu itemi de vocabular pe diferite teme. Copiii “pasează” o minge imaginară de la unul la celălalt, spunând pe rând câte un cuvânt din sfera de vocabular aleasă de clasă sau profesor. Primul care se încurcă, pierde. Acest joc se poate realiza în perechi sau în grupuri.
Putem discuta cu copii, spre exemplu, despre preferințe – Me too!. Putem să le adresăm întrebări despre mâncare: Do you like pizza / icecream / sausages?, iar cei cărora le place să strige Me too! sau să ridice mâna.
Words competition (concurs de vocabular sau gramatică) este un joc antrenant în care profesorul poate scrie pe tablă un text din care să lipsească anumite cuvinte, numerotând spațiile goale. Este bine să facă acest lucru înaintea venirii copiilor în clasă sau să dea fiecărei grupe o foaie cu textul scris în același fel. Cele două grupe vor trebui să identifice cuvintele corecte într-un timp dat, iar echipa cu punctajul cel mai mare câștigă. Aceeași activitate poate fi făcută la clasele mai mici, dar alegând ca temă sporturile, spre exemplu, iar echipele să scrie cât mai multe cuvinte.
Un exercițiu bun de cunoaștere și în același timp amuzant este Are you bluffing? În cerc, primul elev spune două lucruri adevărate despre el și unul fals, iar ceilalți trebuie să ghicească. One minute talk, este de asemenea foarte util în aducerea elevilor mai aproape unul de celălalt, dându-le ocazia să se exprime și să se descopere reciproc. Elevii își aleg un subiect de interes pentru ei – hobby, materie preferată, artist, despre care trebuie să vorbească timp de un minut fiecare.
Implicarea noastră în crearea unui colectiv sudat, chiar și doar în cadrul orelor de limbi străine, aduce beneficii nenumărate de ambele părți, atât din punct de vedere academic, dar și emoțional, social și pe termen lung. Elevii care fac parte într-adevăr dintr-un colectiv se simt mai siguri pe ei, mai respectați, dar sunt și mai motivați. Atmosfera pozitivă, armonia, relația bună cu profesorul, spiritul de echipă, abilitățile de comunicare, toleranța, încrederea în forțele proprii, toate acestea se regăsesc în clasele de elevi ce sunt adevărate colective.