Creativitatea se poate învăța, la fel ca scrisul și cititul
Creativitatea a devenit un subiect de interes în ultimii ani și ne întrebăm de multe ori de ce se întâmplă asta acum și de ce a devenit atât de importantă? Este oare doar o modă trecătoare sau este un subiect apărut ca urmare a unei nevoi a societății?
Citim articole despre importanța creativității și despre cum să devenim creativi, despre funcționarea creierului și împărțirea emisferelor sale, ne facem teste să vedem ce emisferă este dominantă în cazul nostru, dar, de fapt, de ce a devenit acest subiect atât de important?
Pentru a analiza rolul creativității, ar trebui întâi să renunțăm la câteva paradigme.
În primul rând, avem tendința sa considerăm că doar muzicienii, pictorii, dansatorii și, în general, artiștii sunt creativi. Putem să fim însă creativi și rezolvând probleme de matematică, fizică sau chimie.
În al doilea rând, credem că doar oamenii speciali sunt creativi, când, de fapt, fiecare are un potențial de creativitate.
Cum putem să renunțăm la paradigme și să vedem rolul adevărat al creativității? Analizând ceea ce este ea cu adevărat și cum o putem folosi.
Studiile despre funcționarea creierului ne arată că acesta este împărțit în două emisfere, fiecare având propriile sale funcții. Emisfera stângă se ocupă de ceea ce ține de logică, matematică, limbaj, emisfera dreaptă de cretivitate, imaginație, intuiție, senzații. Tot în urma unor studii, efectuate de către Roger W. Sperry, a apărut mitul conform căruia oamenii își folosesc preponderent una dintre emisfere și, în funcție de emisfera pe care o folosesc în mod preponderent, aceștia se împart în diferite categorii și au diferite abilități. S-a dovedit ulterior că oamenii își folosesc ambele emisfere și că acestea colaborează pentru a îndeplini diferite sarcini, prin intermediul corpului calos.
Ne întoarcem astfel la întrebarea „Ce este creativitatea și care este rolul său?”
Creativitatea este un proces de a creea soluții originale, de a veni cu idei noi dar ideile originale sunt folositoare, atâta timp cât rezolvă o problemă sau au o logică.
De aceea, creativitatea, este strâns legată de gândirea critică. O parte importantă a procesului creativ este evaluarea. Procesul creativ începe cu o idee nouă, dar această idee poate să fie total lipsită de utilitate și, pentru a evalua utilitatea ei, ne punem întrebări. Spre exemplu, în cazul în care compunem muzică, ne întrebăm dacă sună bine sau disonant, în cazul în care rezolvăm o problemă de matematică într-un mod creativ, ne întrebăm dacă este corect, dacă inventăm ceva, ne întrebăm dacă funcționează. Creativitatea, ce ține de emisfera dreaptă, este strâns legată de gandirea critică, de logică, ce ține de emisfera stângă.
Cum putem să învățăm să fim creativi?
Mulți oameni cred că a fi creativ este ceva cu care te naști și nu ceva ce se învață dar, creativitatea este un proces care se dezvoltă, care se poate învăța, la fel ca și scrisul sau cititul. Putem să învățam abilități care ne schimbă modul în care abordăm problemele, precum gândirea divergentă, care încurajează creativitatea prin folosirea de analogii, metafore și gândire vizuală.
De ce este atât de importantă creativitatea?
Provocările pe care le întâlnim în ziua de astăzi sunt mai mari decât până acum. Suntem mai mulți oameni pe această planetă, resursele naturale sunt pe terminate, avem probleme de mediu, viața, așa cum era odată, s-a schimbat. Avem nevoie de fiecare gram de creativitate, ingeniozitate, imaginație și gândire critică pentru a rezolva aceste probleme. Gândirea originală apare din colaborare cu alți oameni și stimularea de idei. Nimeni nu trăiește într-un vacuum. Artiștii sau inventatorii își găsesc resursele de idei în lumea din care fac parte, în contextul social în care trăiesc. Cele mai mari descoperiri au apărut ca rezultat al colaborării între oameni. Creativitatea este ceea ce ne unește, în definitiv. Ne tragem seva de idei din mediul în care trăim și folosim aceste idei pentru a face acest mediu mai bun și mai frumos, nu doar pentru noi ca indivizi, ci pentru toți cei care ne înconjoară și ne sunt sursă de creativitate.