Despre educația sexuală a copiilor

Cu toții avem întrebări cărora le căutăm răspunsuri, indiferent de vârsta pe care o avem, fie că suntem mici, de 3 – 4 ani, sau mai mari, de 60 – 70 de ani. Ceea ce este interesant este faptul că și la 4 ani, și la 70, discutăm despre toate aceste subiecte delicate cu persoanele apropiate nouă, în care avem încredere și pe care le apreciem, pe care le simțim că pot și vor să ne asculte.

M-am gândit să scriu despre acest subiect, oarecum tabu în țara noastră, tocmai pentru că am observat că elevii mei au o lipsă majoră de cunoștințe în acest sens; iar când discut cu ei pe această temă, reacțiile sunt pe măsură. Din nefericire, majoritatea părinților evită să discute astfel de subiecte cu copiii lor. Și totuși, ei trebuie să știe, să aibă cunoștințe de natură sexuală, pentru că sunt curioși și pentru că sunt în căutarea unor explicații. Au o mulțime de întrebări al căror răspuns nu l-au găsit. Devine derutant pentru ei să trăiască cu întrebări pe care nu au curajul să le rostească cu voce tare, pentru că nu au găsit persoana cu care să vorbescă despre asta. Aici cred că ar trebui să intervină școala, să organizeze întâlniri cu copiii în cadrul cărora să le vorbească despre corpul uman și aparatul reproducător, să le dea sfaturi despre igiena intimă și despre metodele contraceptive.

“În anul 1998, ONU a publicat rezultatele unei anchete efectuate în întreaga lume, din care reieșea că educația sexuală tinde să-i încurajeze pe cei care o primesc să-și înceapă viața sexuală mult mai târziu. În raport se arăta totodată că elevii care beneficiază de educație sexuală au un număr mai mic de parteneri sexuali, se confruntă mai rar cu sarcini neplanificate și suferă de mai puține boli cu transmitere sexuală decât cei lipsiți de acest tip de educație. Cred că acest studiu scoate și mai mult în evidență rolul important pe care trebuie să-l joace familia. Școlile nu sunt întotdeauna capabile să ofere o educație completă; este nevoie ca educația să fie continuată acasă. Încercați să folosiți un ton decontractat, recurgeți la umor și la toate calitățile de ascultător pe care le posedați pentru a vă încuraja familia să discute despre sex!

Copiii sunt deseori mult mai în temă și mai nestresați decât ne așteptăm și ne pot fi de un surprinzător ajutor atunci când noi ne aflăm în dificultate.” (Meg Hickling – Educație sexuală pentru copii și adolescenți, p.7)

Voi începe prin a relata o întâmplare adevărată și voi continua cu informațiile pe care e necesar să le știe copilul și la ce vârstă.

“O mămică mi-a povestit că așteptase în zadar, când fiul ei era la grădiniță, ca el s-o întrebe cum se fac copiii. A așteptat și în anii de școală primară, dar tot nu i s-a pus întrebarea. În cele din urmă, când băiatul împlinise deja 13 ani și era pe cale să intre la liceu, s-a hotărât să aibă o discuție cu el. Într-o seară i-a spus: “Vreau să știi că o să-ți răspund la orice întrebare pe care simți nevoia să mi-o pui, oricât de dificilă ar fi!” După o lungă tăcere, băiatul îi zise: “E adevărat că lipiciul se face din oase de cal?” (Meg Hickling – Educație sexuală pentru copii și adolescenți, p.18)

Ce trebuie să știe copilul și la ce vârstă:

Grupa de vârstă 2 – 4 ani (gândirea magică):

  • numele organelor genitale – penis,testicule, scrot, anus, vulvă, labii, vagin, clitoris, uter și ovare;
  • că reproducerea are loc atunci când spermatozoidul unui bărbat se unește cu ovulul unei femei în timpul contactului sexual;
  • că bebelușul crește în uter;
  • că bebelușul se naște prin vagin.

Grupa de vârstă 5 – 8 ani (umorul de toaletă):

  • elemente de bază despre menstruație și ejaculările nocturne ca procese curate și sănătoase;
  • următoarele denumiri științifice: urină, vezică, uretră;
  • deosebirea dintre sistemul reproducător și cel digestiv;
  • totul despre menstruație și ejaculările nocturne;
  • cîteva informații de bază pe care le suferă corpul la pubertate.

Grupa de vârstă 9 – 12 ani (dezgustații):

  • totul despre schimbările prin care trece corpul la pubertate;
  • informații de bază despre bolile cu transmitere sexuală;
  • sexualitatea exagerată și falsă, promovată de fotografiile, revistele și filmele pornografice;
  • conștitentizarea faptului că nu trebuie să fii activ sexual din adolescență;
  • imaginea comercială, distorsionată a “corpului ideal” răspândită de mass – media.

Grupa de vârstă 13 – 18 ani (adolescenții):

  • folosirea corectă a mijloacelor contraceptive și limitele eficacității lor;
  • informații detaliate despre BTS;
  • detalii despre ideea de relație intimă;
  • aptitudinea de a intra într-o relație și ce implică ea;
  • capacitatea de a refuza și de a accepta refuzul partenerului sau al partenerei;
  • detalii despre vizita la medic, importanța și necesitatea acestei vizite, dar și ce presupune ea.

Ceea ce trebuie să luăm în considerare și să acceptăm, în calitate de adulți, părinți sau cadre didactice este că fiecare copil este unic în felul său – unii se nasc introvertiți și rămân așa toată viața lor, alții se nasc excesiv de pudici, sau chiar dacă nu se nasc așa, pot deveni așa pe parcursul vieții lor, din cauza unor evenimente din viața lor, iar alții se nasc și rămân – din fericire – cu mintea și sufletul deschise, dornici să vorbească cu cei din jurul lor, să împărtășească ceea ce știu, simt și trăiesc. Noi – adulții din jurul lor – avem datoria morală să-i ajutăm să le fie bine, să se dezvolte frumos și armonios.