DEZVOLTĂRI ÎN CONSTRUCȚIA CHITAREI CLASICE
Monumentala realizare a școlii spaniole a fost perpetuată prin chitările maeștrilor lutieri Santos, Fernandez și Jose Ramirez de Calaretta. Un proeminent lutier german din secolul XX a fost Hermann Hauser, ale cărui instrumente cu o sonoritate plăcută sunt utilizate de mulți chitariști concertiști din zilele noastre.
Tradiția din trecut a construcției chitarei clasice a fost respectată și în același timp modificată pentru realizarea unor instrumente mai bune.
Tehnologia și inovația au contribuit la înlocuirea coardelor vechi din maț cu cele din nylon.
Această particularitate a revoluționat cântatul la chitara. Pentru că noile coarde sunt mai rezistente, acordajul se realizează mai precis, iar emisia sunetelor este mai clară, prin urmare sunt mai practice.
Instrumentul a ajuns să fie predat, în secolul 20, în toată lumea.După cel de-Al Doilea Război Mondial, chitara a devenit incredibil de populară în Japonia, țara care a dat un număr mare de chitariști, profesori și lutieri.
În zilele noastre există reviste internaționale de specialitate, în care sunt publicate articole despre activitățile importante ce se desfășoară în întreaga lume,cprintre acestea numărându-se: The Classical Guitar Magazine(Anglia),The Guitar Review(New York).
Există și asociații și organizații ale chitariștilor, care îi ajută să se afirme în recitaluri și încurajează studiul chitarei clasice.