Dobândirea cunoașterii prin pasiune

Dacă petreci o mare parte din timpul tău pentru a desfășura o activitate de care ești interesat și la care te descurci foarte bine, atunci cel mai probabil vei fi mult mai fericit și vei avea sentimentul de împlinire mult mai des decât cei care nu fac acest lucru. Această situație poate fi valabilă și pentru copii.

În ultima perioadă majoritatea copiilor sunt implicați în una sau mai multe activități extra-școlare. Cu toate că în general un hobby aduce foarte multe beneficii, supraaglomerarea unui copil poate fi dăunătoare pentru că îi lasă foarte puțin timp să se relaxeze. Copiii au nevoie de spațiu și libertate pentru a fi creativi într-un mediu care nu impune în mod strict un anumit comportament. Acest lucru nu exclude faptul că un hobby bine ales poate aduce beneficii uriașe. Dacă un copil este entuziasmat de o anumită activitate, fie că este un club sportiv, un club de teatru, de muzică sau de dans și această activitate devine un hobby constant, viața lui se poate îmbogăți foarte mult. Cheia găsirii unei astfel de activități de succes consider că este oferirea posibilității de a alege copilului, nu de a alege un adult pentru el. Dacă interesul și entuziasmul nu există, copilul va percepe desfășurarea acelei activități ca fiind o sarcină impusă, obositoare. Un hobby ar trebui, din punctul meu de vedere, să alimenteze aspirațiile copiilor și să fie o experiență motivantă. Iar mai presus de toate, ar trebui să fie ceva ce copilul își dorește cu adevărat să facă.

Cum să îți dai seama de ce hobby poate fi interesat un copil?

Dacă un copil nu a dezvoltat un hobby, părinții îl pot ajuta să își dea seama de ce este interesat observându-l, punându-i întrebări despre ce îi place și ce nu, prezentându-i o gama diversă de activități și identificând activitatea la care se descurcă foarte bine și pentru care prezintă interes sporit. Odată ce copilul a ales un anumit hobby, părinții îi pot arăta că-l susțin implicându-se în activitatea respectivă împreună cu el.

De ce este benefic pentru un copil să aibă un hobby?

O activitate care îi face plăcere, aleasă în funcție de interesele lui, îi poate crește copilului stima de sine. El poate învăța despre setarea unor țeluri, despre auto-disciplină, răbdare, exersare și despre ce înseamnă să ia decizii. Un hobby poate avea valoare educațională și copiii pot deveni dornici de cunoaștere fără să realizeze acest lucru. Copiii cărora nu le face plăcere să citească pot fi încurajați de o anumită pasiune să citească mai mult. Hobbyurile din copilărie pot duce la alegerea unei cariere sau formarea unei pasiuni care poate dura pe tot parcursul vieții. Copiii care au au pasiuni prezintă interes pentru ceilalți și acest lucru îmbunătățește abilitățile lor interpersonale și duce la dezvoltarea personalității lor. Este foarte probabil faptul că își vor face mai mulți prieteni dacă participă la un club unde și ceilalți copii sunt interesați de același hobby ca și ei și își vor dezvolta, în același timp, abilitățile de lucru în echipă.

Hobby-urile profesorilor

La fel cum pentru copii o pasiune sau un hobby aduce extrem de multe beneficii și contribuie la dezvoltarea lor, transpunerea unui hobby în activitatea desfășurată cu elevii poate însemna un atu pentru profesori. Folosirea unei pasiuni precum muzica, mișcarea, pictura sau teatrul în predarea altor discipline decât a celor de profil reprezintă o dovadă de creativitate și îi atrage pe elevi datorită diversității și a elementului de noutate.

Ca profesor de limba engleză la grădiniță am dezvoltat în timp o pasiune pentru predarea acestei discipline prin intermediul tehnicilor sau jocurilor împrumutate din teatru și consider că acest hobby m-a ajutat să le transmit copiilor pasiunea pentru teatru folosind ca instrumente jocurile de mimă și mișcare, de concentrare, de dezvoltare a creativității, de dezvoltare a limbajului și de îmbunătățire a dinamicii grupului. Folosind astfel de jocuri am observat foarte multe beneficii și efecte pozitive manifestate de către copii: și-au dezvoltat viteza de reacție, puterea de concentrare, au devenit mult mai creativi, au învățat să se asculte având rezultate mai bune lucrând în echipă și au dobândit mai multă încredere în propriile puteri, reușind să treacă peste timiditate și teama de a vorbi sau de a îndeplini diferite sarcini de lucru în prezența celorlalți copii.

Așadar un hobby poate deschide noi porți către cunoaștere, atât pentru elevi cât și pentru profesori, deoarece implică desfășurarea unor activități cu și din plăcere, fapt care duce la eficientizare, obținerea unor rezultate mai bune și totodată a unor sentimente de împlinire și de  satisfacție.