Cu drag, despre pauze…
Școala…În opinia părinților, cam cea mai frumoasă perioadă din viață…sau nu. Din perspectiva copiilor, de cele mai multe ori, pauzele sunt cele mai apreciate și de neuitat momente petrecute la școală. De câte ori i-ați auzit pe copii povestind despre ce au învățat la școală și de câte ori, despre ce au făcut în pauze?
Studiile arată că pauzele în care copiii se simt bine, fac ceea ce le place sau fac mișcare generează obținerea unor rezultate școlare mai bune. Totodată, s-a demonstrat că dacă pauzele cresc, iar durata lecțiilor scade, rezultatele elevilor nu sunt influențate negativ.
Așadar, învățarea nu este influențată doar de gradul de implicare a elevului în activitate sau de timpul implicării, ci și de timpul și calitatea modului în care el își petrece pauzele.
Cercetările în domeniul educației indică faptul că activitatea fizică determină rezultate mai bune la testele de atenție, chiar copiii cu ADHD concentrându-se mai bine după ce fac activitate în aer liber.
Efectul mișcării asupra dispoziției emoționale este binecunoscut, multe programe de creștere a bunei dispoziții incluzând și activitate fizică. Activitatea sportivă reduce emoțiile negative și îi ajută pe elevi să învețe mai ușor și mai bine, în mod indirect. Sportul ajută corpul să producă endorfină, care este răspunzătoare de starea de bine a oamenilor.
Totodată, specialiștii recomandă muzica drept modalitate de relaxare, de a restabili starea de liniște și de echilibru interior. Tipul de muzică trebuie ales cu grijă și responsabilitate, așa încât ea să genereze liniște, nu să amplifice starea de surescitare, anxietate, oboseală sau chiar de violență. Există însă și genuri muzicale care au un efect apăsător. Muzica are influență asupra emoțiilor și interacțiunilor sociale, atât sub aspectul lor pozitiv, cât și negativ. Selectată și fructificată corespunzător, muzica îi ajută pe elevi ca, după o pauză în compania ei, să fie mai concentrați, mai raționali, să învețe mai ușor și să memoreze mai eficace. Iată un motiv pentru ca școala să aibă în vedere înființarea unui post de radio propriu.
Pentru cei care pot lua în calcul această modalitate de a se relaxa, specialiștii recomandă stările de liniște absolută, timp de 10 minute, poate chiar într-o stare de meditație. Dar doar pentru aceia care nu preferă odihna activă. Tot pentru ei, se poate recomanda citirea unei cărți care să le facă mare plăcere, completarea unui jurnal personal, crearea de poezii, povești etc.
Joaca îi deconectează pe copii, permițându-le să iasă din sfera a ceea ce-i presează și să plutească în sfera imaginarului, a stării de bine și a liniștii. Joaca ajută, susține, împinge copilul să se echilibreze din punct de vedere intelectual și emoțional. Așadar, rolul cadrelor didactice este foarte important în a încuraja joaca, a o stimula direct, prin atitudine și acțiuni concrete. De multe ori, cadrele didactice trebuie să intervină pentru a-i învăța pe elevi să se joace în pauze, mulți dintre ei fiind tributari jocurilor individuale pe telefon, tabletă etc.
Adesea elevii sunt nemulțumiți pentru că regulamentul școlar nu le permite să folosească telefoanele sau gadget-urile, de care ei sunt atrași. Tendința lor ar fi aceea de a petrece prea mult timp pe internet, pe site-urile de socializare sau răspunzând la mesaje ori vorbind la telefon. Socializarea folosind tehnologia este distractivă, dar ea obturează adevăratele relații sociale, cele față în față și, totodată, generează mult stres.
Calitatea pauzelor și efectul lor pozitiv asupra copilului în general și a învățării, în mod special, depinde, în mare măsură, și de alimentația lui în aceste intervale. Să consume mâncăruri proaspete și multe fructe este, într-adevăr, foarte important. Sucurile naturale, bogate în vitamina C, cum ar fi cele de portocale sau grapefruit, ajută la eliminarea tensiunilor negative. Și, în primul rȃnd, copiii trebuie să nu uite să bea multă apă. Aceasta îi va ajuta să se concentreze mult mai bine.
Se spune că a-ți petrece timp cu animalele este un lucru benefic pentru sănătate. Dacă mângâi un animal timp de câteva minute, corpul tău produce hormoni care te fac să te simți fericit și mai puțin tensionat. Oare dacă elevii ar avea în curte, în școală sau chiar în clasă un animal de companie, efectul ar fi unul pozitiv? Cu siguranță, regula se respectă și în acest caz.
Se știe, de asemenea, că râsul este cel mai bun medicament. El accelerează circulația sangvină, facilitează eliminarea toxinelor, oxigenează plămânii, îmbunătățește tonusul muscular etc. Râsul elimină plictiseala și oboseala. Copiii care pot să râdă în pauze, fără temerea că vor fi blamați sau ridiculizați, ci cu toată convingerea că sunt încurajați și stimulați să continue sau să înceapă o ʺpartidă de râsʺ, vor fi mai eficienți în activitatea școlară.
Așadar, să-i lăsăm pe copii să se bucure de pauze, chiar dacă nouă, adulților, ni se par poate, prea nonconformiști, prea zgomotoși, prea indiferenți față de lecția care urmează. Nu insistați să repete pentru ora următoare, punȃnd accent pe rezultatul posibilei evaluări. Pentru toate acestea există un timp propice. Valorizați pauzele și lăsați-i pe elevi să facă alegeri pentru ei înșiși. Așa vor veni mai fericiți la școală.