Este succesul sinonim cu fericirea?

Cu toții dorim să avem succes. Succes în afaceri, în viața personală, la școală. Cu toții credem că, odată ajunși la succes, vom fi fericiți. Dar este mereu așa?

Și cum că le explicăm copiilor aceasta noțiune de “succes”? Este oare succesul sinonim cu reușită, performanță, note bune, fericire, siguranță? Este oare o combinație din toate cele enunțate anterior?

Scriu acest articol atât din perspectiva unui profesor, cât și din perspectiva unei mame. Încerc să îmi imaginez cum va fi când Emma va ajunge la grădiniță și la școală. Ce îi voi spune atunci? Trebuie să îți faci temele și să ai note bune. Astfel profesorii vor ține la tine, te vor aprecia. Colegii te vor respecta și dacă vei fi și o fire deschisă și prietenoasă, nu vei avea nici o problemă în anii de școală. Dacă toate acestea o fac fericită,  atunci este mai mult decât orice părinte și-ar putea dori pentru copilul său. Probabil acesta este tabloul perfect…dar dacă lucrurile nu stau așa?

Spunem de multe ori, noi, cei care lucrăm în sistemul de învățământ, că, după ce vom avea copii, vom fi foarte atenți să nu-i nefericim cu cicălelile și insistențele clasice gen: “învață bine”, “trebuie să ai note bune”, “trebuie să ajungi la un liceu bun” etc. Este foarte greu să ne abținem! Emma are 9 luni și deja mă deranjează faptul că eu îi arăt de săptămâni întregi unde e nasul și încă nu primesc de la ea nici un feedback. Mă întreb ce voi face mai încolo?

Răspunsul devine mai ușor dacă mă gândesc care este de fapt scopul educației. În opinia mea, scopul este acela de a crește copii fericiți, liberi, pregătiți, inteligenți, curioși, motivați. Când o să reușim acest lucru, abia atunci vom putea spune că am găsit drumul spre o educație de succes.

Când copilul meu va ajunge la școală, mă va interesa felul în care se simte acolo mai mult decât carnetul de note. Mai presus decât orice calificative, voi vrea să știu dacă se simte încurajat, valorizat, ascultat. Dacă ceea ce se întâmplă în școală îl face fericit, pentru mine este deja un succes.