A fost odată ca niciodată…
„A fost odată ca niciodată…„– va începe educatoarea, iar copiii vor fi nerăbdători să călătorească alături de personajele îndrăgite în lumea minunată a poveștilor. Oare despre ce este vorba? Ce se va întâmpla? Cine va câștiga? Întrebări și răspunsuri, emoții de bucurie și tristețe, teamă și uimire, o multitudine de culori și locuri nemaiîntâlnite… toate doar pentru el, copilul curios și fascinat să descopere mistere. O lume în care personajele sunt mari sau mici, bune sau rele, prietene sau dușmani, o lume în care totul este posibil. Aici, soarele are voie să strălucească și noaptea, iar luna să se plimbe prin castelul împăratului; copiii își pot face un adăpost din nori pufoși de pe cer, furnicile se pot lua la întrecere cu elefanții, iepurii pot să devină învingători în lupta cu leii și multe, multe alte lucruri se pot întâmpla în această lume. Personajele din poveste vor ști întotdeauna cum să-și rezolve problemele, chiar dacă vor apărea monștri sau fantome, chiar dacă o vrăjitoare bătrână va încerca să ascundă bagheta magică a zânei sau chiar dacă un balaur va speria toate animalele din pădure…
Poveștile – ce târâm minunat pentru mintea copiilor noștri! Câtă bogăție ascunde acest tărâm și ce forță vindecătoare are atunci când știm cum să o folosim! Adeseori, personajele din povești se confruntă cu aceleași probleme ca și copiii noștri. Ele pot să exprime ceea ce în realitate a rămas neauzit, gândurile care se tem să iasă la suprafață. Și, mai mult decât atât, ele au puterea de a-i oferi copilului o soluție pentru problema lui.
Atât de multe sunt faptele pe care le întâmpină copilul într-o poveste și atât de diferit se poate raporta la ele! Uneori va învăța cum poate să își facă prieteni, alteori va descoperi cum să își învingă frica de întuneric sau cum să treacă peste tristețea despărțirii de părinți atunci când rămâne la grădiniță. Va privi spre bucuria fluturilor și va înțelege că florile ascund în ele puteri magice sau va dori să cuprindă pe planșa lui de pictură un întreg curcubeu. Și totul va fi posibil!
Dar cine îl va călăuzi pe copil în această lume fascinantă a poveștilor? Cine îi va face cunoștință cu personajele fantastice? Cine îi va spune de ce este supărat melcul și cine îl va ajuta să citească imaginile? Cine va fi povestitorul?!? Iată o întrebare pentru care merită să ne oprim o clipă pentru a găsi răspunsul potrivit. Oare cum ar putea o persoană să îl conducă pe copil spre lumea poveștii, dacă ea însăși a uitat drumul spre poveste? Un povestitor adevărat va începe prin a asculta. Ce să asculte? De pildă, salutul copilului: e plin de viață sau de-abia rostit? Copiii vor vorbi adesea prin comportamentul lor, nu prin cuvinte. Fiecare copil are însă nevoie de un ”povestitor„ care să îl asculte chiar și atunci când nu vorbește, pentru a ști mai târziu pe ce târâm să-l conducă. Nu este greu! Personajele din povești ne vor sta alături pentru a-l încuraja pe copil, pentru a-l învăța cum să se comporte, cum să vorbească, cum să exprime ceea ce simte, cum să-i înțeleagă pe cei din jur, cum să-și înfrâneze furia și violenta, cum să alerge și să cânte… Devine greu doar atunci când renunțăm să credem în povești. Atunci va trebui ne limităm la ceea ce logica și rațiunea noastră a îngrădit în perimetrul ei de-a lungul anilor. Însă, câtă vreme avem ca tovarăși de drum personajele din povești, copiii ne vor însoți cu siguranță.
De exemplu, o poveste cu animale poate prezenta multe idei care pot constitui teme de discuție pentru activitățile cu copiii, la grădiniță. Este foarte important să observăm multitudinea comportamentelor redate: dragostea față de animale, animalele domestice, ferma de animale, prietenia, recunoștința, mulțumirea, munca în echipă, mândria, relațiile cu alți copii sau regulile de grup. Iată cum, prin intermediul unei povești avem posibilitatea să influențăm dezvoltarea socială și emoțională a copiilor. Fiecare educatoare își poate fixa obiective diferite, utilizând aceeași poveste și făcând referire la toate domeniile experiențiale cuprinse în curriculum.
Prin intermediul acestei povești, copiilor li se oferă ocazia să își dezvolte limbajul (Haideți, să imităm puiul speriat! De ce s-a speriat el?), imaginația (Ce s-ar fi întâmplat dacă gospodarul nu le-ar fi iertat pe animale?), simțul tactil (Cum este blana mielului la atingere?), abilitățile matematice (Câte animale apar în poveste?), practice (Să modelăm hrană pentru pui!), artistico-plastice (Să pictăm un peisaj folosind doar culorile animalelor de la fermă!), muzicale (Să le învățăm pe animale cântecul „Vine rata”!), să cunoască mediul (Ce știm despre găină?) sau să realizeze exerciții fizice (Să imităm mersul zglobiu al mielului sau tropăitul calului!) și să învețe reguli și norme sociale (Cum s-a comportat gospodarul cu animalele?).
O poveste… doar o poveste… și povestitorul va crea o lume potrivită pentru copil și pentru întrebările lui. Copiii nu se vor plictisi să audă vorbindu-se despre aceleași personaje, dacă acestea îi vor ajuta să cunoască lucruri interesante: îi vor învăța să comunice, să numere, sa cante, să picteze, să alerge, să creeze… De ce le-ar schimba cu altele, înainte ca ele să arate tot ce știu? Ar putea să călătorească împreună o săptămână întreagă sau chiar mai mult… și nu va fi prea mult!
Este cunoscut faptul că munca cu copiii te determină să fii spontan, să improvizezi, să compui, să te adaptezi, să-ți imaginezi, să creezi și aproape tot timpul ”să fii iar copil”. Pentru că toate acestea le facem atunci când lucrăm cu copiii, de ce n-am crea niște povești cu și despre copii, puse pe seama unor personaje care ne pot învăța ce este echilibrul și sănătatea emoțională?
Cine nu a creat vreodată o poveste, îl îndemn să o facă. Cine nu a bucurat sufletul unui copil cu un basm, să aleagă curând momentul prielnic pentru asta.