Într-o lume dominată de fake news, este vital să îi învățăm pe copii să facă diferența între adevăr și minciună
O preocupare majoră a părinților și profesorilor din toată lumea este aceea de a-i învăța pe copii să spună adevărul și de a dejuca tentativele lor de a minți. Este un element esențial în educație, care îi ajută pe ce mici să se formeze ca indivizi etici, dar nu numai. Un copil obișnuit să le spună adevărul adulților care contează pentru el va discuta mai ușor cu ei despre situațiile dificile în care se află. Astfel, aceștia au mai multe șanse de a interveni pentru a-l ajuta să rezolve dificultățile, să se țină departe de pericole, să se extragă dintr-un anturaj distructiv.
Însă cel puțin la fel de multă atenție ar trebui să alocăm, într-o lume dominată de fake news, construirii acelor abilități care să îi protejeze pe copii de minciună, de manipulare, de falsificarea grosolană sau subtilă a realității, care au ajuns în zilele noastre să poarte duiosul nume de „adevăruri alternative”.
În acest moment, neadevărurile, jumătățile de adevăr, manipulările sunt omniprezente în spațiul public, fie că este vorba despre discursurile politicienilor, despre reclame care promovează medicamente-minune sau despre marketing pentru idei toxice.
National Geographic le propunea anul trecut o serie de exerciții cititorilor săi tineri, prin care aceștia să descopere dacă o anumită știre este adevărată sau falsă. Le explica cum să analizeze dacă un anumit website este o sursă credibilă de informație, îi învăța să verifice dacă o știre este preluată de majoritatea publicațiilor și televiziunilor importante, să citească cu atenție textul pentru a depista elementele contradictorii sau care lipsesc cu desăvârșire.
Cea mai eficientă armă împotriva minciunii este educația bine făcută. Exercițiul de a citi cărți, de a dezbate texte literare, de a descifra motivațiile unui personaj și de a-i surprinde trăsăturile de caracter este neprețuit pentru cunoașterea naturii umane. Studiul istoriei și înțelegerea resorturilor care au dus la atrocități și războaie, înțelegerea intereselor unei puteri sau alta, a felului în care demagogia și extremismul au dus întotdeauna la pierderea libertății, la sărăcie și la moarte sunt vitale în lumea de astăzi.
Cunoașterea științifică, identificarea relațiilor cauzale, înțelegerea fenomenelor naturii antrenează gândirea și ajută la dezvoltarea abilității de a evalua corect o situație sau alta. Perseverența în a pune întrebările corecte duce spre adevăr, iar școala este locul cel mai bun pentru a învăța să pui întrebările corecte.
Exercițiul de a căuta informații în cărți, enciclopedii, atlase sau pe diverse site-uri este un antrenament necesar care le va permite mai târziu elevilor să discearnă între sursele credibile de informații și cele care urmăresc să îi manipuleze.
În final, cel mai bun antidot pentru minciună este experiența în a urma calea spre adevăr.