Învață-mă. Eu sunt profesorul tău

Planeta noastră educațională a devenit un mediu efervescent de sfaturi, strategii, studii și rețete pentru o reușită academică garantată. Comparăm sisteme, polemizăm, învățăm unii de la alții, profesori și părinți, și ne dorim o lume mai bună pentru copiii noștri.

Asistăm la schimbarea dramatică a lui ieri în mâine, iar reperele noastre devin din ce în ce mai fragile și am vrea să ne ajutăm copiii să se orienteze cât mai bine în căutarea propriului drum în viață. Importanța conduitelor sociale și intelectuale rămâne un reper de unanimitate pe calea evoluției, iar părinții, alături de școală, au căderea, dar mai ales datoria să îi îndrume pe copii și să îi încurajeze în direcția autodezvoltării, a ceea ce i-ar face să afirme, cum spunea cândva un mare actor român: „simțeam cum mă îmbunătățesc”.

Încă de la grădiniță, copiii sunt obișnuiți cu atmosfera de explorare intelectuală, primesc recomandări, proiecte, provocări și începe procesul de organizare a rutinelor și obiceiurilor de studiu. Este important să încurajăm explorarea și obiceiurile sănătoase de studiu încă de pe acum, pentru a îi ajuta să facă față marilor provocări de mai târziu. Iată câteva sfaturi în interesul dezvoltării interesului pentru studiu al copilului, dar și al construirii unei relații de suport, caldă și armonioasă, cu părinții.

Încurajează temeinicia Pregătirea în vederea obținerii unor rezultate academice bune se face prin studiu intensiv, care ar trebui să fie o activitate obișnuită în rutinele copilului. În cazul susținerii unei test, copilul își va fi format obiceiuri sănătoase de studiu, minimizând efectele nedorite ca instalarea stărilor de panică sau frustrare generate de ,,criza de timp”. Susținerea unui test, la vârsta adultă, ar deveni, astfel, o latură de competență educată.

Încurajează-ți copilul să își facă un orar, o agendă, pe care să o consultați periodic, împreună. Ideal ar fi ca seara, înainte de culcare, sa aveți discuții constructive în care să revizuiți conceptele învățate la școală și să găsiți noi înțelesuri potrivite cu viața voastră și a copilului.

Dacă timpul de studiu face parte din rutinele zilnice ale copilului tău, atunci pregătirea pentru un test devine o activitate firească. Ajută-ți copilul, prin încurajări dese, să găsească balansul armonios între satisfacția oferită de studiu și cea oferită de jocurile îndrăgite cu prietenii. Explică-i clar copilului că activitățile de relaxare și socializare sunt foarte importante, dar la fel de important este și studiul, iar dacă va reuși să aloce timp pentru amândouă, în mod echilibrat, va avea numai de câștigat.

Încă de la vârsta copilăriei timpul pentru studiu ar trebui să devină a doua noastră natură, iar pentru a-i susține pe copii în dobândirea unor obiceiuri sănătoase, este important să ne implicăm alături de ei în activități precum organizarea bibliotecii, selectarea unor articole adecvate temelor punctuale de interes, revizuirea unor concepte de vocabular sau matematice, organizarea de vizite în mediile culturale de oportunitate- târguri de carte, biblioteci, evenimente culturale, expoziții.

Creează un ambient plăcut și sănătos pentru studiu
Copiii au nevoie de un spațiu aeresit, liniștit și plăcut organizat vizual, pentru studiu. Poate fi un simplu birou, sau un colț  al unei mese mai mari, organizat doar pentru el, unde să își găsească confortul de a studia în liniște, printre obiectele cunoscute. Spațiul, cât de mic, trebuie să fie bine organizat- lăsându-i libertatea propriilor opțiuni de aparentă dezordine cu care copilul să se identifice spațial- să știe locul instrumentelor de scris, ascuțitori, lipici, creioane colorate etc. Sunt obișnuințe pe care copilul le va purta cu el când va crește.

E adevărat că nu putem controla felul în care copilul nostru se va purta la un examen- cum va răspunde el, cât se va concentra și nici nu ar fi sănătos să ne dorim- deși uneori, dragostea și instictul protectiv ne fac să uităm că și, „din greșeli învață” și am vrea să îl ajutăm, să îl ferim de eșec, să îi „asigurăm” bucuria. Dar ne putem implica în îmbunătățirea  ambientului de acasă și putem oferi exemplul personal în cele mai banale, aparent,  situații de rutină, cum ar fi respectarea timpului de somn și stabilirea unor obișnuințe alimentare sănătoase, două elemente ce joacă un rol foarte important în sporirea capacității de învățare.

Poți să faci ca seara dinaintea testului să fie ceva mai specială- să petreceți timp împreună la un concert sau la un eveniment sportiv. Îi poti pregăti copilului o cină ceva mai festivă. E în regulă să discutați despre test, dar evitând  să insistati pe acest subiect, pentru că s-ar putea crea o stare de anxietate. Zilele în care copiii sustin examene sunt speciale, e adevărat, dar nu trebuie să le exagerăm importanța, mai ales dacă programul de studiu al copilului se înscrie deja în niste rutine.  Este important ca atunci când vor ajunge în sala de examene, ei să se simtă pregătiți, dar în același timp și relaxați și încrezători.

Discută cu profesorii
Dacă ai vrea să îți ajuți copilul la o anumită materie- observi că acesta are dificultăți- și nu știi cum, nu ezita să ceri ajutorul profesorilor. De cele mai multe ori, profesorii, prin natura lor vocațională, empatizează cu copiii și îți pot oferi sfaturi prețioase și o bună îndrumare pentru petrecerea timpului cu copilul. Întreabă-i pe profesori ce cred despre copilul tău,  despre metodele pe care le consideră cele mai potrivite, cum cred ei că ți-ai putea ajuta cel mai bine copilul și vei afla răspunsuri surprinzătoare.

Când discuți cu profesorii copilului, străduiește-te să îi înțelegi, să le intuiești natura umană, să afli care sunt criteriile pe care ei le consideră cele mai importante în evaluare, dar și valorile lor personale. Învață să te apropii mai mult de ei, să îi respecți și să îi prețuiești. Conștientizează că ei sunt persoanele care participă alături de tine la formarea copilului tău, la desăvârșirea lui intelectuală, dar și emoțională. Întreabă-i cu încredere pe profesori cum și-au propus să abordeze conținutul lecțiilor, pe ce se bazează evaluările și cum poți să te implici în planul de dezvoltare al copilului tău.

Identifică cele mai bune strategii de învățare
Profesorii știu să se raporteze diferențiat la copii, prin natura meseriei lor, dar tu, în calitate de părinte, ar trebui să îți cunoști cel mai bine copilul și să îl ajuți să își personalizeze planul de studiu, ținând seama de particularitățile lui intelectuale și emoționale, dar și de preferințele lui.

Copilul tău va sustine de-a lungul anilor mai multe tipuri de teste si examene, structura diferită a acestora fiindu-i mai mult sau mai puțin accesibilă. Este posibil să prefere să scrie eseuri, dar să îi displacă testele de tip grilă și va avea fără îndoială materiile sale preferate, dar și unele mai puțin îndrăgite. Discută cu profesorii lui și cere-le să te sprijine în a înțelege tipurile de învățare ale copilului tău. Felul în care el se raportează la ce îl înconjoară ar putea să fie foarte diferit de al tău, de aceea este important să îl ajuți să învețe în stilul lui, nu în stilul tău. Află despre copilul tău dacă are o natură vizual-spațială sau preferă abordarea contextuală, dacă în clasă acumulează mai bine informațiile atunci când  desenează sau atunci când ascultă o înregistrare.

Ține seama de felul în care se simte copilul. S-ar putea ca în unele momente să se simtă depășit de situație, descurajat, iar nivelul său de energie fizică și mentală să fie diferit de al tău. Nu îl forța, invită-l să ia pauze mai dese și amintește-ți că rolul tău este să îl încurajezi, iar atitudinea prea critică nu îi va spori motivația, ci dimpotrivă. Uneori, după o zi obositoare,  în care stresul modern te-a copleșit,  îndemnul de a te distra cu copilul, de a crea un ambient agreabil, devine un clișeu greu de digerat. Dar creativitatea ta, imaginația, privirea ta optimistă și binevoitoare, sunt de neînlocuit pentru motivația copilului.

Fii realist în privința abilităților copilului tău și a asteptărilor legate de rezultatele școlare. Așa cum și tu ai dificultăți în abordarea anumitor subiecte sau, dimpotrivă, ușurință în a le trata pe altele și copilul tău, unic, așa cum tu îl cunoști cel mai bine, va străluci în unele domenii, dar ar putea avea dificultăți în altele. Nu îi cere să fie bun la toate. El are propria lui identitate, propria lui personalitate și propriul său rol pe pământ, diferite de ale tale. Să îi accepți imperfecțiunile este ceva firesc, odată ce ai conștientizat că el este unic, iar rolul tău este să îl ajuți să devină, în cel mai bun mod posibil, cine este el cu adevărat.

Ai încredere în copilul tău
Copiii încrezători, cărora li s-a arătat încredere, obțin cele mai bune rezultate la examene. Cu toții am vrea să ne vedem copilul pășind în fiecare zi încrezător pe drumul școlii, intrând relaxat în sala de examen și abordând dificultățile de orice natură cu o uriașă putere interioară, ce ne-ar face și pe noi să ne simțim niste părinți atât de buni. Dar cum nu se întâmplă mereu așa, putem spera că îi vom fi cu adevărat de ajutor copilului fiind vocea de sprijin mereu disponibilă, răspunzându-i la întrebări și tratându-l cu respect, lasându-l să aibă un important cuvânt de spus în personalizarea propriului program de învățare.

Până la urmă, important este ca relația ta cu copilul tău să fie atât de valoroasă încât să simțiti  bucuria de a împărți aceeasi familie și același univers. Este o bucurie mai presus de cuvinte, pe care subconștientul tău o știe și ai încredere că, așa cum spunea Lise Bartoli, ,,copilul poseda și el o parte care știe tot”.

Când ai îndoieli și simți că ai obosit mergi la sursă,  întoarce-te către tine și învață de la copilul tău.