Cum să îi înveți pe copii să își protejeze datele personale

Cu toții avem diverse fișiere în calculator cu conținut strict personal sau important, pe care dorim să le protejăm. Nu doar adulții doresc să securizeze documentele, atunci când același calculator este folosit și de alți membrii ai familiei. Elevii mei au tendința să își lase foldere pe desktop, pe care le numesc „Interzis!”,”Nu da click!”,”Foarte important!”, „Nu intra!” etc. și ghiciți care va fi primul lucru pe care îl va face următorul elev care intră în laborator, se așează la acel calculator și vede folderul.:)

Pentru că elevii sunt o inepuizabilă sursă de inspirație pentru mine, m-am decis să dau mai multe detalii despre acest subiect.

Sunt foarte multe modalități de a proteja datele, pornind de la o metodă evidentă de a interzice accesul la date, aceea de a avea un cont de user personal sau utilizând foldere pe care ceilalți nu le pot vedea, fiind ascunse sau transparente.

Să le luăm pe rând.

  1. Cont separat de utilizator. Click pe Start, apoi Control Panel și se alege User Accounts. Din categoria Pick a task… se alege Create a new account. Apoi se introduce numele la Type a name for the new account și se dă click pe Next. Se creează și se deschide contul, se alege Create a password și se urmează pașii. În felul acesta, se crează un user pentru fiecare utilizator al aceluiași calculator. Pentru a comuta dintr-un user în altul, se alege Start- Log Off- Switch User.
  2. Fișier cu parolă, creat de exemplu cu Microsoft Word: din Meniul File se alege Info, apoi Protect Document (sau Protect Workbook -pentru Excel; Protect Presentation -pentru Power Point etc.), apoi Encrypt With Password. Se scrie parola, se reintroduce, se salvează. La deschiderea documentului se scrie parola și se continuă editarea. În cazul că doriți să renunțați la parolă, se deschide din nou opțiunea Encrypt.. se șterge parola cu BackSpace și se dă Save.
  3. Folder invizibil
    Click dreapta pe folder, selectați Properties, apoi în tabul General dați click pe ultima opțiune- Attributes, bifați căsuța Hidden și dați click pe Ok. Apoi, pentru a vizualiza fișierele ascunse, click pe Start- Setting- Control Panel, dați dublu click pe Folder Options. În tabul View, bifați căsuța Show hidden files or folders. Cele care au atributul Hidden bifat, vor fi mai deschise la culoare decât celalale. Operația inversă, pentru a nu vizualiza fișierele ascunse, bifați Do not show hidden files and folders și dați Ok. Acum folderul este invizibil. Pentru a reveni la un folder normal, se debifează opțiunea Hidden.folder2
  4. Folder transparent.folder3
    Prima dată creați un folder aparent fără nume, ca în imaginea 1.  De fapt numele fișierului este caracterul spațiu, care asemenea oricărui caracter, are un cod . În mod normal, sistemul de operare nu permite o astfel de operație, să creați un folder fără nume, dar puteți folosi în locul spațiului gol, codul Ascii al acestui caracter, adică 0160. Creați folderul: dați  click dreapta- New-Folder dar nu apăsați Enter. Selectați tasta Num Lock, pentru a activa tastele numerice din partea dreaptă a tastaturii. Mențineți apăsată tasta Alt, apoi tastele 0160, eliberați tasta Alt și apoi apăsați Enter.
    Pasul 2 va fi să schimbați pictograma asociată folderului: click dreapta pe folderul vostru, alegeți Properties- Customize- Change Icon.
    Defilați prin pictogramele furnizate și veți vedea o anumită zonă cu spații goale, ca și cum pictogramele lipsesc. Selectați una dintre acele spații goale, sau cu alte cuvinte, foldere fără pictograme. Faceți clic pe OK, apoi Apply, apoi OK. Folderul se vede doar dacă-l selectați cu mouse-ul, ca în imaginea 2.

folder4

Evident, sunt și alte metode mai avansate sau total nebănuite ( de exemplu, se pot ascunde fișiere intr-o poză;  pentru cei doritori de alte metode dar și pentru orice altă întrebare, aștept comentarii).

Dar pentru început, aveți suficiente unelte pentru a vă poteja datele și a lăsa fără teamă calculatorul la dispoziția altor utilizatori.

Succes!