Jocul muzical, o metodă eficientă de a-i stimula pe copii să învețe

Nu trebuie să fii profesor, ca să fi aflat deja că elevilor, în special celor mai mici dintre ei, le este greu să stea locului. Timpul petrecut pe scaun este adesea o adevărată tortură pentru copii, care încep să își piardă răbdarea, capacitatea de concentrare, atenția. Acest lucru îi determină să fie mai puțini receptivi, să asimileze mai puține informații, să aibă un interes diminuat față de școală, în general. Din acest motiv sunt necesare, periodic, activități care să rupă monotonia, care să îi stimuleze și care să îi energizeze, iar beneficiile acestora se extind și după terminarea lor, asupra orelor care urmează. O astfel de activitate, pe care eu o practic cu succes la clasă, este jocul muzical, relaxant și educativ în același timp. Vă invit să citiți mai jos cum se desfășoară și care sunt efectele sale asupra elevilor.

  1. Partitura cântecului

partitura

  1. Regulile jocului :

Copiii stau într-un cerc și se țin de mâini. Un copil este ales să fie pisică și să stea în afara cercului.

Un alt copil este ales să fie șoricelul care va sta în interiorul cercului. Șoarecele trebuie să prindă pisica. Pe parcursul cântecului, copii trebuie să ridice brațele sau să le coboare astfel încât pisica și șoricelul să poată intra și ieși din cerc pentru a se prinde unul pe celălalt.

              Naughty Pussie Cat  ( se ridică brațele sus și se păstrează sus )

              You are very fat  (  brațele sunt lăsate în jos )

              You’ve got butter on your whiskers

               Naughty Pussie Cat  ( păstrăm brațele  sus doar pentru o secundă și coborâm din nou brațele pentru a repeta cântecul ).

  1. Obiectivele jocului :

Elevii  vor înțelege că dacă valorile de note exprimă durata sunetelor muzicale, pauzele exprima durata tăcerii în muzică. Astfel fiecărei valori de note îi corespunde o pauză, care îi poartă denumirea.

Prin acest joc muzical ( brațele se ridică și se coboară doar atunci când avem pauză) vor înțelege pauza care corespunde duratei de 1 timp, adică pătrime.

patrime

De asemenea vor canta și se vor antrena în jocul propus  transformând ora de muzică într-o oră în care ne putem juca, relaxa și învăța în același timp ( ce reprezintă pauza în muzică –desigur, acești termeni nu vor fi discutați în clasă sau teoretizați, ci trebuie ca elevii să învețe prin joc).

  1. Materiale necesare

Din fericire, acest joc muzical nu necesită în mod special materiale. Propriul nostru corp, dorința de joacă și încurajarea de a canta în colectiv sunt suficiente pentru a ne bucura  într-un mod optim de o oră de muzică și mișcare .