O lecție de muzică contemporană. Abba

Cel mai cunoscut grup suedez al tuturor timpurilor, Abba s-a bucurat de o mare popularitate în anii ’70 și la începutul anilor ’80. Totul a început când Bjorn Ulvaeus și Benny Anderson s-au întâlnit la o petrecere în anul 1968 și s-au hotărât să cânte împreună sub intitulatura de “Bjorn&Benny”.

Apoi le-au întâlnit pe cele două tinere care mai târziu aveau să le devină soții: Aghneta Falkstog și Anni-Frid Lingvstad. Cei patru au început să cânte la începutul anilor ’70 în spectacole de cabaret și au participat în anul 1973 la preselecția suedeză pentru Eurovision, ocupând doar locul al 3-lea cu melodia “Ring Ring”, sub denumirea de Festfolk. Publicul protestează pentru că voturile nu le aparțin și în anul viitor 1974 cei patru se prezintă sub o nouă imagine, cu un nou nume, mai ușor de reținut, format din inițialele celor patru nume: Abba și își câștiga dreptul de a participa la concursul de Eurovision care s-a desfășurat la Brighton în Anglia.

La 6 aprilie 1974, Abba câștigă Eurovision-ul și cucerește Europa cu melodia “Waterloo”!Dar consacrarea definitivă avea să vina abia după 18 luni cu melodia”S.O.S.”în care Bjorn și Benny găsiseră linia melodică proprie doar lor! Nu oricum,ci printr-o muncă titanică 6-8 ore în studio la pian și cu chitară în mână. După S.O.S. urmează Fernanado, Mamma mia și “Dancing Queen”.

Trupa începuse să se transforme într-o Abba-mânie periculoasă când în 1976 la un concert la Londra sunt 3,5 milioane cereri de bilete la 11000 locuri disponibile! În Australia trupa s-a bucurat de o extremă popularitate, primul turneu pe acest continent a scăpat practic de sub control: mamele se aruncau cu copiii în brațe în față coloanei de mașini pentru a-și vedea favoriții. Tot în Australia, o emisiune cu Abba depășește cu mult nivelul de audiența al celui mai mediatizat eveniment al anului.

Celebritatea trupei îl face pe Lasse Hallstram să facă un film numit : “Abba -The movie” în anul 1977 , cu acțiunea turneului Australian.  Abba devine încet, încet un concern, pentru că investesc în supermarketuri, case de modă și multe altele, devin mai profitabili decât celebrul concern suedez “Volvo”, lucru care stârnește invidia presei și a celorlalte trupe aflate pe piață la acea oră. Bono de la U2 spune azi că: “Ne venea să-i decapitam, iar mie să dau cu securea fără să fim conștienți că formau una dintre cele mai bune trupe pop a tuturor timpurilor”.