Marea lecție că se poate. Premieră medicală națională, după ce Fundația Genesis Collegiate a donat un aparat Secției de Terapie Intensivă Nou-născuți de la Marie Curie
Premieră medicală națională la Spitalul „Marie Curie” din București, unde medicii au reușit să stabilizeze un copil în vârstă de trei săptămâni suplinind trei dintre funcțiile vitale ale acestuia cu aparate. Unul ține practic loc de inimă și de plămâni, asigurând asistența cardio-respiratorie, iar cel de-al doilea a preluat funcția renală. Este pentru prima dată în România când la un nou-născut se folosesc și funcționează concomitent inima, plâmânul și rinichiul artificiali. Totul se întâmplă în Secția de Terapie Intensivă nou-născuți de la Marie Curie, iar unul dintre aparate – cel de hemodiafiltrare – reprezintă o donație a Fundației Genesis Collegiate.
„Copilul ăsta este o lecție pentru noi toți: chirurgi, anesteziști, tehnicieni perfuzioniști. O mare lecție că se poate”, spune doctorul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției în care Maria se află internată.
Născută în urmă cu trei săptămâni la Craiova, și diagnosticată cu o malformație cardiacă – transpoziție de mari vase -, mica pacientă a ajuns la București în stare gravă având nevoie urgent de o septostomie, o intervenție medicală prin care starea ei putea fi echilibrată până la momentul operației de corecție cardiacă (n.r. septostomia presupune realizarea unui orificiu în peretele dintre cele două atrii, pentru ca sângele să ocolească traiectul pulmonar).
„Am realizat manevra medicală la două dimineața”, spune dr. Cîrstoveanu, „și – după câteva ore în care copila a mers mai bine – starea i s-a înrăutățit. Ceva nu funcționa cum trebuie. Avea o infecție sistemică. Din nefericire, o septicemie. Maria era colonizată cu stafilococ auriu. Am încercat să tratăm infecția”, afirmă șeful Terapiei Intensive nou-născuți, astfel încât ea să poată fi operată pentru malformația cardiacă, dar lucrurile merg foarte greu la un pacient cu transpoziție, care are și septicemie”.
Cîrstoveanu spune că niciun chirurg nu ia un pacient cu stafilococ în blocul operator, datorită riscurilor, dar intervenția chirurgicală era singura șansă a Mariei ca să trăiască.
„În antecedente, am mai avut trei pacienți cu transpoziție pe care am încercat să îi tratăm, dar copiii au murit înainte de operație. Am zis că poate asta e șansa Mariei și să încercăm”, povestește medicul Cătălin Cîrstoveanu.
Așa că micuța a intrat la Cardiochirurgie, unde doctorii Tammam Youssef și Cristian Bulescu au operat-o. Intervenția a decurs foarte bine, dar trei zile mai târziu starea fetiței s-a degradat. Maria a fost redeschisă, i s-a făcut masaj cardiac intern și două aparate au preluat funcțiile cardiacă, respiratorie și renală: ECMO și hemodiafiltrarea.
Pe românește, cele două aparate, ECMO și hemodiafiltrarea, echivalează cu inima, plămânul și rinichiul artificial, asigurându-i fetiței în vârstă de doar trei săptămâni viața.
Potrivit doctorului Cîrstoveanu, folosirea inimii, plâmănului și rinichiului artificial la nou-născuți se practică în Europa doar în mari clinici din Londra și din Munchen. Secția pe care o conduce are în dotare cele două aparate salvatoare, cel de hemodiaflitrare reprezentând o donație a Genesis Collegiate.
„Noi credem în frumos, în bine și în normalitate și am ales să investim într-un loc în care lucrurile se întâmplă”, spune Ioana Necula, președintele Campusului Educațional Genesis Collegiate. „Cea mai bună lecție pentru copii e întoarcerea binelului – să dai înapoi societății știința ta, caritatea, tehnologia, educația pe care o primești. Copiii din campus știu Secția de la Marie Curie. Au vizitat-o înainte de renovare, au fost și ulterior, sunt implicați. Ei știu ce se întâmplă acolo, ce eforturi fac medicii și asistenții, câți micuți sunt salvați, și – alături de părinții lor – au strâns bani ca să achiziționăm un aparat care, iată, salvează vieți. La propriu. Pentru mine e măreț efortul copiilor, pentru că gestul lor va rămâne”, spune Ioana Necula.
Pe lângă aparatul de hemodiaflitrare, Genesis Collegiate a mai donat Secției de Terapie Intensivă nou-născuți de la Marie Curie un scanner de depistare a venelor la noii-născuți și un aparat de depistare a surdității la bebeluși. „Dacă putem să facem bine mai departe, vom face”, conchide Ioana Necula.