Medicul Cătălin Cîrstoveanu: „Toată viața mea a însemnat educație”

Când medicul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de Terapie Intensivă Nou Născuți de la Spitalul Marie Curie se gândește la ce a însemnat viața lui, primul cuvânt care îi vine în minte este „educație”. Toată viața sa a însemnat educație. Începând cu orele din clasele primare în care și-a însușit perseverența, continuând cu practica din facultate, în timpul căreia a învățat cum să ia decizii, și trecând câteodată prin lecția cea mai grea: moartea unui copil pentru care a făcut tot ce se putea. „Nu trebuie niciodată să lași moartea unui copil să treacă pe lângă tine. Întotdeauna am tras o învățătură după moartea unui copil”, spune medicul Cătălin Cîrstoveanu, într-un interviu pentru Didactica Genesis.

Fiecare etapă din traseul său educațional a contribuit la timpul ei, la formarea omului care avea să creeze în România, o țară cu sistem medical precar și mortalitate infantilă uriașă, cea mai modernă secție de Terapie Intensivă Nou Născuți din Europa de Est.

„Eram perplex să văd cum viața unui pacient stă în mâinile unui doctor”

„În școala primară se dezvoltă caractere și am învățat perseverența, ăsta era mesajul învățătoarei: învățați, practicați, repetați. Este greșit, nu-i nimic, facem mai bine, facem mai bine. La liceu, lucrurile s-au schimbat un picuț, am învățat să atacăm vârfurile educaționale, ale performanței intelectuale la nivelul nostru. Și ne-am avântat și am zis: Orice poate fi atins. Am ajuns la olimpiade, am ajuns să facem lucruri foarte interesante și ne-am dat seama că orice poate să fie atins de cineva care are un bagaj de cunoștințe, perseverență și mult talent. La facultate, lucrurile s-au schimbat un picuț, am realizat că lucrurile devin de o importanță covârșitoare pentru viața mea ca viitor medic și mi-am dat seama că într-o zi voi fi singur în fața unui pacient pentru care va trebui să iau decizii importante. Și mă uitam la doctori în spitale și eram perplex să văd cum viața unui pacient stă în mâinile unui doctor și lucrul ăsta a trezit un mare sentiment de responsabilitate”, își amintește Cătălin Cîrstoveanu.

În mod tradițional, se spune că un absolvent bun este cel care știe unde să caute pentru a rezolva un anumit caz. În realitate, avea să descopere medicul aflat la început de drum, lucrurile nu erau nici pe departe atât de simple. A descoperit că este vital felul în care știi să te apropii de pacient, să îl asculți, să îi vorbești, să îi transmiți încredere. A învățat că medicina nu este despre scheme de tratament valabile pentru anumite afecțiuni, ci despre cum să îi găsești fiecărui om leacul potrivit pentru el. Pentru că medicina, subliniază medicul, nu este despre tratarea unor boli, ci despre tratarea fiecărui om în parte. „Astăzi vorbim de medicină personalizată, trebuie să știm să aplicăm bine ceea ce știm fiecărui pacient. Nu merge să aplicăm foaia”, explică medicul.

„Asta am apreciat întotdeauna la profesorii adevărați: marea lor bunătate și știința lor de a se transforma într-o carte deschisă”

A învățat cu pasiune de la mentorii săi, iar acum le transmite mai departe ceea ce știe studenților săi. „Am luat și am absorbit ca un burete avid de cunoștințe și de a dezvolta lucrurile: am luat, am perfecționat, am aplicat. Alții generoși te învață, îți arată cu multă bunătate tot ce știu. Asta am apreciat întotdeauna la profesorii adevărați; marea lor bunătate și știința lor de a se transforma într-o carte deschisă. Apoi trebuie să iei lucrurile, să le perfecționezi și să faci fine tuning. Le tot înveți le tot aplici. Le tot înveți, le tot aplici. Nu-i așa că devine plictisitor la un moment dat? Lucrurile nu devin plictisitoare atunci când le împarți cu alții. Și, așa cum le-ai primit, așa cum le-ai învățat, le transmiți studenților tăi”, spune Cătălin Cîrstoveanu.

„De ce a murit copilul ăsta? N-a avut o monitorizare bună. Am investit zeci de mii, sute de mii de euro în monitorizare”

A reușit să transforme secția de Terapie Intensivă Nou Născuți de la spitalul Marie Curie, într-un etalon în ceea ce privește atât infrastructura medicală, cât și bunele practici ale întregii echipe. A luat aminte la tot ce-i spuneau mentorii săi, care i-au vorbit inclusiv despre greșelile pe care le făcuseră ei în conceperea secțiilor și i-au indicat care sunt soluțiile care trebuie adoptate. „Profesorul meu din State atunci când îmi construiam infrastructura medicală îmi spunea: Cătălin, ai grijă cum faci chiuveta. Ai grijă cum desparți boxele. Diverse lucruri. Eu am greșit, tu să nu faci așa”, povestește medicul. Tot de la profesorii săi din America a aflat că nou născuții nu trebuie să stea în saloane mari, ci în boxe individuale, care se transformă la nevoie, la spitalul Marie Curie, în camere de operații complet sterile.

„Nu ai cum să nu greșești, dar, de fiecare dată când greșești, să tragi o învățătură. Asta mi se pare și în medicină un lucru primordial. Când moare un copil, nu ai voie să nu tragi o învățătură. De ce a murit copilul ăsta? N-a avut o monitorizare bună. Am investit zeci de mii, sute de mii de euro în monitorizare. Și de asta o să vedeți ce înseamnă la noi monitorizare, oamenii când intră spun că e navă spațială. Nu e un moft, am investit mult în lucru acesta”, explică medicul de la Marie Curie.

Lideri în lume în ceea ce privește hemofiltrarea la nou născuți

A văzut, de-a lungul timpului, că foarte mulți bebeluși mureau de insuficiență renală.  „Am dat căutare pe net, foarte puține centre din lume fac hemofiltrare la nou-născut. Am spus: Nu, o să facem acest proiect. Și împreună cu Fundația Genesis am dezvoltat proiectul, am luat aparatul, aparat de hemofiltrare la nou născut, suntem primii din țară care facem asta, din păcate, deocamdată, suntem și ultimii. Și ne-am trezit că suntem primii din lume care au făcut anumite lucruri. Nu am trecut pe lângă faptul că zeci de copii au murit cu insuficiență renală. Am învățat ceva din asta. Și am spus nu trece pe lângă noi acest eveniment tragic”, a spus Cătălin Cîrstoveanu.

Tot cu sprijinul Fundației Genesis a putut achiziționa un aparat de screening auditiv, care detectează surditatea la nou-născuți, dar și un aparat care le ajută pe asistente să găsească venele aproape invizibile ale nou născuților și care îi scutește pe cei mici de înțepături dureroase și inutile. „Este un aparat cu fluorescență care îți desenează sistemul venos. Este cel mai bun aparat la ora actuală din lume, pe care l-am adus direct din SUA”, spune medicul.

Crede că sistemul medical românesc trebuie să învețe de la cele mai performante sisteme medicale din lume.  „Dacă sunt lideri medicali, sigur că îi ascult și vreau să fiu și eu ca ei. De ce pacienții mei să nu beneficieze de aceleași descoperiri științifice, de același management plan?”.