Cu mintea limpede. Cu sufletul plin

V-ați întrebat vreodată ce îi motivează, în zilele noastre, pe dascăli să își aleagă această profesie? Răspunsurile la această întrebare apar în ultima vreme înainte ca ea să fie formulată. Se scrie mult, se polemizează, se caută Adevărul, soluția, strategia care să salveze sistemul, se blamează sau se elogiază(mult mai rar, ce-i drept) școala, profesorii, programa sau familia.

De undeva, din acest peisaj pestriț, eu aș vrea să clarific încă de la început, că pentru mine, a lucra într-o școală este un mare privilegiu. Este o onoare să fiu învestită cu îndatorirea de a lua parte la educarea generațiilor de copii, de a-i ajuta să-și dezvolte potențialul și să descopere noi universuri. Este o onoare să mă inspir din experințele personale sau didactice ale colegilor mei, să învăț de la profesorii mei, să îmi petrec mare parte din zi, mare parte din viață într-un mediu în care permanent căutăm soluția, căutam inspirația, motivația…rostim cuvinte frumoase, îndemnuri de bună cuviință sau încurajări. În pauze vorbim adesea despre self-esteem, unicitate, potențial, genialitate, alinări, încurajări, performanțe, greutăți, cărți și toate acestea ne modelează sufletul. Se prea poate că la început vocația ne-a condus către școală, poate pentru unii dintre noi a fost curiozitatea, dar între timp am devenit cu toții mai mult- am devenit fiecare dintre noi o poveste, o mică parte din școală, o mică parte din cei pe care îi vedem devenind adulți- persoane diferite, cu vieți diferite. Ei au cu toții ceva în comun- darul de a fi fost cândva elevi, de a fi explorat lumea alături de profesorii lor și de a fi devenit, grație acelor zile, o parte din ceea ce sunt astăzi.

Educația nu este un bun cuantificabil. O putem analiza statistic, o putem încadra, făra îndoială, în raportări atât de necesare ordinii din lumea noastră și o putem transpune în mesaje directoare: o populație educată este o populație mai bună; aceia care pot să scrie, citească, socotească, sunt mai fericiți, mai sănătoși și muncesc mai bine. Dar magia educației se ivește subtil din mișcarea vârstelor, din sufletul celor care o simt zi de zi și din mintea celor care o gândesc.