Minunea de lângă noi, Gheizerul „SAPAREVA BANYA”

Gheizerele sunt izvoare calde (cu ape minerale și termale), frecvente în regiunile vulcanice, care aruncă apă și vapori la înălțime mare, datorită presiunii vaporilor. În general ele apar în cazul în care activitatea vulcanică se află în etapă târzie.

Mulți dintre noi am auzit de gheizerele renumite ale globului, precum cele din Parcul Național Yellowstone, din S.U.A ( Steamboat-cel mai mare gheizer activ de pe Glob, Old Faithful-ce aruncă aproximativ 30 000 l apă la un interval de cca. 30-80 min sau gheizerul Fountain – a cărui erupție durează mai mult de o oră, uneori și două, la un interval de 9 -15 ore) sau precum cele din Islanda numită și „țara gheții și a focului” renumit fiind gheizerul Strokker) ori cele din Noua Zeelandă sau „Valea gheizerelor” din Kamceatka, mulți dintre am auzit din diferite surse (TV, internet, National Geographic, etc). Unii mai norocoși au ajuns chiar să le vadă în realitate.

Însă, mare ne-a fost mirarea (trebuie să recunosc) să descoperim, în vara anului trecut, singurul gheizer activ din Europa, cu exceptia, desigur, a celor din Islanda, la nici 450 km depărtare de orașul București. Este vorba despre gheizerul localizat în orașul Sapareva Banya,  situat la poalele nordice ale Munților Rila, la cca. 80 km depărtare de Sofia, capitala Bulgariei, și la 15 km depărtare de orașul Dupnița.

Acest oraș micuț, cu doar 6.000 locuitori, este renumit pentru izvoarele sale minerale, considerate cele mai bune din Balcani, și geotermale.

În centrul orașului se află gheizerul cu cea mai fierbinte apă termală din Europa, 103.2° C, ale cărui ape  și vapori țâșnesc cu o intermitență de 3 minute (fig.1, fig.2, fig.3). El a fost amenajat cu fonduri de la U.E., fiind înconjurat de un parc frumos, luminat seara. Chiar dacă nu se compară prin mărime și spectaculozitate cu gheizerele mai sus menționate, el este unic pentru această parte a Europei și un important punct de atracție turistică.

De la Centrul de Documentare Turistică, localizat în incinta parcului ce adăpostește gheizerul, am aflat că orașul Sapareva Banya și-a dezvoltat, pe baza acestor ape minerale și termale, un Complex Sanatorial cu instituții medicale specializate în tratamentul diferitor boli și afectiuni precum cele ale sistemului nervos periferic și central, boli ginecologice, infectii acute și cronice, boli ale aparatului locomotor și tractului respirator și nu numai.