Mozart. Triumful bogăției spirituale asupra sărăciei materiale
,,Dintre toate artele, muzica are influența cea mai puternică și directă asupra psihicului, fiind parte integrantă a existenței umane.” – Napoleon Bonaparte.
Muzica ne însoțește de-a lungul întregii noastre vieți, indiferent dacă suntem sau nu conștienți de această realitate. Fie că fredonăm melodii care ne însoțesc din copilărie, fie cântece foarte cunoscute astăzi sau frânturi din celebre lucrări muzicale ale marilor compozitori, un lucru este evident: nu putem trăi fără muzică.
M-am gândit că cel mai la îndemână ar fi să vă prezint pe scurt viața și muzica unuia dintre cei mai talentați și geniali compozitori ai tuturor timpurilor și acesta este fără îndoială, Mozart. Cele două secole care ne despart de opera mozartiana nu fac decât să sporească admirația umanității pentru minunata sa muzică. Fluxul mozartian de o simplitate și o puritate unică, își păstrează nealterată prospețimea și emoționează atât pe simplul profan, cât și pe cel mai exigent specialist.
Născut la Salzburg în 1756 într-o familie de muzicieni, tatăl, un remarcabil profesor de vioară, a sesizat talentul precoce al micuțului Wolfgang încă de când acesta avea 4 ani și i-a dat primele îndrumări muzicale. Deja la 6 ani micuțul începe să călătorească cu tatăl său pentru a da concerte în calitate de pianist și compozitor.Vizitând Austria, Franța, Germania, Anglia și Italia copilul minune ia lecții de compoziție și, familiarizându-se cu scriitura vremii, dă naștere unor pagini muzicale de o frumusețe rară.
Tânărul muzician se stabilește la Viena devenind primul artist care izbutește să se elibereze de umilitoarea situație de salariat al unui feudal. Reușește să-și întemeieze o familie prin căsătoria cu Constanze Weber, ceea ce nu-i aduce compozitorului prea multă liniște. Dimpotrivă, lipsurile materiale erau permanent prezente în viața sa, cu tot renumele strălucit de care se bucura în întraga Europă.
Șirul capodoperelor sale continuă neînterupt, cu toate mizeriile vieții casnice din care sărăcia și boala nu lipsesc. Sănătatea șubredă a lui Mozart se înrăutățește și la 5 decembrie 1791 artistul moare, la vârsta de 35 de ani. Lucrul cel mai trist și rămas neexplicat până astăzi este că la înmormântatrea sa nu a fost însoțit de nimeni nici măcar de soția sa, trupul neînsuflețit fiind aruncat în groapa comună și rămânând neidentificat.
Opera lui Wolfgang Amadeus Mozart cuprinde toate genurile muzicale. Minunate pagini sunt dedicate feluritelor instrmente, fie soliste, fie în ansambluri instrumentale, duo-uri, trio-uri, cvartete, cvintete. Un loc important îl ocupă creația concertantă instrumentală pentru majoritatea instumentelor. Prima simfonie o compune la 8 ani și scrie 42 astfel de lucrări. Alături de simfonii mai compune muzică vocală religioasă și, bineînțeles, opere în număr de 23, nu toate foarte cunoscute, primele fiind compuse la frageda vârstă de 12 ani. Mozart își încheie creația în pragul morții cu celebra lucrare Requiem pe care nu a reușit să o termine. Fiind considerată o muzică benefică sufletului și spriritului uman, muzica lui Mozart este folosită cu succes în meloterapie. Ea are un efect demonstrat și incontestabil în ameliorarea stărilor de panică, oboseală interioară, nervozitate și stres. Muzica sa actionează în mod direct asupra organismului nostru, indiferent dacă ne dăm seama sau nu de acest lucru. Ascultând-o, simți că îți recapeți energia, optimismul și încrederea.
Dragi părinți, după o zi epuizantă vă recomand să ascultați alături de copiii dumneavoastră muzica minunată a lui Mozart.