Oamenii care construiesc încredere din pâslă, hârtie, nasturi și bețișoare

În urmă cu câțiva ani, două tinere care lucrează la o companie multinațională din București au fondat Asociația Erudit prin care își propun să le ofere copiilor din mediul rural șansa la educație. După ce termină programul, în zilele și orele lor libere investesc: investesc muncă, grijă și dedicare pentru a le da elevilor din câteva sate și comune din Ialomița un viitor un pic mai bun față de cel pe care l-ar fi avut dacă nu le-ar fi cunoscut. Fac acest lucru cu ajutorul prietenilor și colegilor de serviciu care donează, atunci când pot, timp, bani sau amândouă, și sunt atenți la orice oportunitate de sponsorizare pe care ar putea să o îndrume către Erudit.

Asociația le oferă copiilor rechizite la început de an școlar, organizează excursii sau ateliere și a reușit să doteze câteva școli cu table magnetice, panouri pentru afișarea lucrărilor, catedre, scaune, dulapuri, dar și să transforme încăperi în săli de clasă pentru copii.

Și poate, mai important decât atât, au reușit să îi apropie pe elevi, profesori și părinți, creând în jurul școlii o comunitate.

Pe 27 noiembrie, Asociația a organizat un atelier de decorațiuni de Crăciun la care și-a invitat prietenii și i-a transformat în spiriduși care au creat globuri pictate, brăduți de hârtie, reni de fetru ori pinguini din conuri de brad. Aceștia vor fi vânduți, iar banii vor fi folosiți pentru a organiza, pe 17 decembrie, un Atelier de creație la Școala Gimnazială din localitatea Gheorghe Lazăr, din județul Ialomița. În timpul acestuia, voluntarii se vor întâlni cu 120 de copii care vor lucra la globuri și decorațiuni numai bune de pus în bradul de Crăciun.

„Ca și în anii trecuți, împreună cu cei mici, vom transforma obiecte banale în ornamente de Crăciun. Scopul Atelierelor Erudit este acela de a le oferi elevilor din mediul rural o experiență inedită și a-i introduce în spiritul Crăciunului. Copiii vor lega noi prietenii, vor învăța cum să formeze o echipă, cum să se ajute și să împartă”, spune Steli Andrei, membru fondator al Asociației.

Cu bucățile acelea de pâslă și de hârtie, din nasturi de plastic și globuri de stică, din sfoară și bețisoare copiii își construiesc încrederea că pot, disponibilitatea de a coopera, conștiința că lucrurile pe care le fac ei sunt valorizate de ceilalți. Voluntarii aduc cu ei dovada existenței unei alte lumi, diverse și surprinzătoare, cu care pot să stabilească o legătură. O lume pe co facare energia și bucuria acestor copii o fac să strălucească.