Orele de arte vizuale și abilități practice – context favorabil cunoașterii elevilor
Pe parcursul orelor de arte vizuale și abilități practice, învățătorul poate culege o multitudine de informații despre copil. Comportamentul verbal și nonverbal manifestat de acesta oferă informații despre el, fiind nevoie ca învățătorul să urmărească o serie de indici comportamentali pe parcursul acestor cursuri și nu numai:
Modul în care copilul se angajează în activitatea artistică oferă informații despre stilul cracteristic al copilului de a se implica.
Materialul din care confecționează produsul poate oferi informații despre personalitatea copilului.
Subiectul produsului poate oferi informații importante necesare cunoașterii copilului și a nevoilor acestuia.
Mărimea produsului artistic final oferă informații cu privire la nivelul stimei de sine a copilului.
Calitatea și tonul global al imaginii desenului oferă informații despre conceptul de sine al copilului și natura interacțiunilor stabilite.
Plasarea figurii în pagină oferă informații cu privire la aspirațiile copilului.
Cantitatea detaliilor oferă informații cu privire la adaptabilitatea copilului.
Ștersăturile, de asemenea, pot oferi informații despre gradul de adaptabilitate al copilului (un copil adaptat va avea mai puține ștersături, utilizarea ștersăturilor în exces poate sugera nesiguranță).
„Calitatea și apăsarea pensulei vorbesc despre trăsături precum securitatea, determinismul și persistența – în cazul liniilor drepte, liniile curbe arată flexibilitatea, iar cele subțiri pot simboliza nesiguranță/ timiditate, în timp ce liniile groase pot insemna agresivitate. Prezenta umbrelor poate reflecta prezența unui grad înalt de anxietate.”[1]
[1] Ioana Drugaș, 101 aplicații artterapeutice în consilierea copilului, Editura Primus, Oradea, 2010, p.20