Pasiuni inteligente

Până de curând, timp de foarte mulți ani, în mediul științific se considera că nivelul de inteligență al oamenilor este o calitate înnăscută ce nu poate fi influențată sau modificată de factori externi. Însă, în ultimii ani, în urma unor studii științifice, cercetătorii au ajuns la o concluzie inedită referitor la coeficientul de inteligență: acesta poate crește atunci când oamenii practică anumite activități.

Majoritatea acestor activități pot fi încadrate într-o listă de hobby-uri, dacă nu reprezintă activitatea profesională principală.

Așa că, dacă până acum nu ați considerat foarte important aspectul hobby-urilor în viața copiilor dumneavoastră, va puteți gândi de acum încolo să stați de vorbă cu ei, să aflați care dintre aceste activități le place și să  le oferiți ocazia să le practice în viața de zi cu zi. Beneficiile pentru creierul copilului și pentru dezvoltarea sa socială viitoare sunt enorme.

– Să cânte la un instrument muzical –

Cercetătorii au arătat că muzica stimulează creierul, având capacitatea de a stimula apariția unor emoții și a unor stări psihologice complexe. Atunci când o persoană cânta la un instrument muzical, se dezvoltă creativitatea, abilitățile analitice, limbajul, abilitățile matematice, motorice etc.. Practic, această activitate întărește corpul calos care unește cele două emisfere ale creierului, creând noi conexiuni.

Datorită acestui lucru, se observă o creștere a abilităților executive, de memorie, de rezolvare a problemelor și în general de funcționare a creierului. De asemenea, atunci când copilul învață să cânte la un instrument muzical, învață să fie răbdător și perseverent și își mărește concentrarea.

Dacă, totuși, copilul nu știe să cânte la niciun instrument muzical și nici nu își dorește să învețe, chiar și simplă ascultare a muzicii poate crește capacitatea memoriei.

Să citească –

Beneficiile lecturii sunt multiple, însă ating cel mai înalt nivel atunci când copilul citește multe cărți, articole și materiale din diferite domenii. Lectura reduce stresul și crește nivelul de inteligență, ceea ce îl ajută cu o mai bună capacitate de rezolvare a problemelor, aplicarea cunoștințelor în viața de zi cu zi, descoperirea tiparelor, înțelegerea proceselor, precum și interpretarea și răspunsul corecte la sentimentele oamenilor. Toate aceste lucruri îi ajută pe copii să aibă o imagine mai bună despre sine.

La maturitate, copiii care au citit mult sunt mai creativi, știu cum să facă astfel încât lucrurile să funcționeze și au abilități manageriale mai bune.

– Practicarea regulată a exercițiilor fizice –

Este important de precizat că mișcarea fizică făcută ocazional nu are nici pe departe aceleași beneficii precum un sport practicat regulat. Atunci când copilul face exercițîi fizice regulat, corpul secretă o proteină numită neurotrofina care contribuie la îmbunătățirea memoriei, a capacitățîi de învățare, de concentrare și de înțelegere, având legătură și cu acuitatea. În plus, medicii sunt de acord că o circulație mai bună a sângelui în corp înseamnă o funcționare mai bună a creierului. Iar studiile au arătat că exercițiile care stimulează sistemul cardiovascular pot crea noi celule ale creierului, îmbunătățind performanța generală a acestuia.

Alte beneficii sunt că exercițiile fizice reduc tensiunea și îi ajută pe copii să doarmă mai bine. Unii cercetători susțin chiar că statul așezat perioade mari de timp are efectul opus, făcând creierul să funcționeze sub capacitatea lui.

– Învățarea unei limbi străine noi –

Studiile științifice au arătat faptul că persoanele bilingve au rezultate mai bune în rezolvarea puzzle-urilor decât persoanele care vorbesc o singură limba. Învățarea unei limbi străine ajută creierul copilului să aibă rezultate mai bune când vine vorba de orice activitate solicitantă din punct de vedere mental, printre care planificarea sau rezolvarea de probleme. Procesul de învățare a unei limbi străine implică mai multe acțiuni dificile precum analiza structurilor gramaticale și învățarea unor cuvinte noi, ambele lucruri îmbunătățind nivelul de inteligență și sănătatea creierului.

În plus, persoanele care vorbesc cel puțin două limbi pot observă mai bine mediul în care trăiesc și își pot direcționa atenția mai eficient către diferite procese.

– Jocuri care stimulează creierul –

Copiilor le plac foarte mult jocurile. Iată câteva dintre jocurile care cresc neuroplasticitatea creierului, o abilitate descoperită relativ recent, care ne permită să învățăm lucruri noi pe parcursul întregii vieți: sudoku; puzzle-uri;  șahul;  board games (jocuri de societate, strategie, inteligență);  jocuri video;  jocurile de cărți.

În timpul acestor jocuri, au loc diferite schimbări în conexiunile neuronale și sinapse, fiind astfel influențată abilitatea creierului de a se reorganiza. Atunci când celulele nervoase răspund într-un mod diferit, crește neuroplasticitatea, ceea ce îi crește abilitatea copilului de a vedea lucrurile din diferite puncte de vedere și de a înțelege cauzele și efectele comportamentelor și ale emoțiilor. Acești copii recunosc mai ușor noi modele și abilitățile lor cognitive sunt îmbunătățite.

Călătoriile –

Solicitarea fizică și mentală din timpul călătoriilor ajută la eliberarea stresului, după care copilul se poate concentra mai ușor pe ce are de făcut, devine mai atent și înțelege mai în profunzime subiectele. În plus, fiecare loc nou pe care îl vizitează îl ajută să învețe multe lucruri noi despre oamenii din alte locuri, mâncarea lor, cultură, stil de viață etc. După o călătorie, o persoană își poate schimba total modul de gândire.

Gătitul –

Pregătirea meselor poate fi o ocupație care stimulează activitatea creierului copilului tău, dacă respectă anumite condițîi. S-a demonstrat că nivelul creativitățîi oamenilor crește atunci când aceștia pregătesc regulat diferite feluri de mâncare. Este important să gătească permanent noi feluri de mâncare. Acest lucru îl va ajută pe copil să facă lucrurile bine, să nu îi fie frică să încerce lucruri noi și să fie foarte atent la detalii. De asemenea, atunci când gătește, copilul învață să fie multitasking, să măsoare cu precizie și să ia decizii rapide, ceea ce îl face mai inteligent.

Cu siguranță, cel puțin unul dacă nu chiar câteva dintre hobby-urile enumerate mai sus se regăsesc sau se pot regăși în lista de activități practicate de copiii dumneavoastră.

Dacă vă doriți să îi stimulați să facă lucruri noi, dintre cele enumerate mai sus, oferiti-le posibilitatea să aleagă, de exemplu, un sport sau un instrument muzical. Dacă și-au dorit să facă un sport, însă, după o perioada, refuză să mai meargă, nu insistați să continue pentru simplul fapt că le-ați plătit abonamentul pentru mai multe luni. Copiii au dreptul să se răzgândească, mai ales după ce au văzut ce presupune practicarea regulată a acelui sport. P        Practicându-l o perioadă, ei au aflat lucruri pe care nu aveau cum să le știe dinainte. Așa că, în acest caz, o atitudine mai potrivită ar fi să discutați cu copiii și să le propuneți o altă activitate sportivă care să răspundă nevoilor lor. De asemenea, puteți alege împreună locurile unde urmează să mergeți în vacanță și puteți organiza seri în care vă jucați împreună jocuri de societate.