Pasiuni transformate în meserii de succes

În contextul actual al societății în care trăim, faptul că urmăm o facultate nu garantează și faptul că vom lucra în domeniul respectiv. Asta se datorează, în mare parte, evoluției tehnologiei și impactului pe care aceasta l-a avut în ultimii ani.

Privesc și acum și observ o diferență majoră de viziune între generația mea și actuala generație de adolescenți. Atunci când a trebuit să-mi aleg o carieră existau doar cele clasice precum: economist, inginer, medic, profesor și alte câteva meserii despre care nu știam concret în ce constau.

Astăzi, un job precum cele din IT sunt la mare căutare. Însă această industrie atrage și persoane care nu au urmat neapărat studii superioare în această direcție. Există pur și simplu pasionați care au transformat un hobby într-o adevărată meserie în care se bucură de un program flexibil, posibilitatea de a lucra de acasă și o remunerație pe măsură. Iar aceasta nu este singurul exemplu. Unele domenii demne de menționat ar fi:

  • fotograf de evenimente: o reprofilare la îndemnă și foarte plăcută, ca să nu mai spunem și profitabilă.
  • confecționarea de produse handmade: aici discutăm despre un fenomen foarte apreciat incluzând haine, bijuterii și alte lucruri originale și inedite
  • bucătar: cererea de prăjituri și torturi de casă este foarte mare, cel puțin în București, așa că afacerile și cursurile de pregătire în acest domeniu sunt foarte întâlnite.

Iar lista nu se oprește aici, iar noi posibilități continuă să apară. Toate au în comun   creativitatea, care poate și trebuie cultivată în anii de școală.

Este responsabilitatea noastră, a profesorilor, să influențăm pozitiv elevii și să îi ajutăm să se descopere pe ei însuși și să se dezvolte armonios.

Putem să-i ajutăm pe copii să dea frâu liber imaginației și să-și cultive creativitatea cu ajutorul mijloacelor și metodelor didactice.

Obiectivele care trebuie urmărite sunt formarea încrederii în sine, încurajarea ideilor inedite și crearea de materiale originale, găsirea de soluții inedite la probleme de logică și perspicacitate etc.

Astfel, elevii de astăzi pot deveni mâine adulți siguri pe ei, care pot face transforma un hobby într-o meserie de succes, care să îi facă să se simtă împliniți.