ÎN PAUZA DINTRE DOUĂ ÎNGHEȚATE, STRECURĂM ȘI PUȚINĂ ENGLEZĂ
A sosit în sfârșit și mult așteptata vacanță de vară. Copiii sunt în culmea fericirii! Probabil că au uitat deja cu totul de școală, singurele lor griji fiind câte înghețate să mănânce fără să-i prindă părinții sau bunicii, cum să-și înduplece părinții să-i lase cât mai mult afară la joacă sau uneori chiar și în fața televizorului! Oricum ar fi, la un moment dat, mai devreme sau mai târziu, copiii încep să se plictisească. Atunci este momentul perfect în care pot interveni părinții, fie reamintindu-le de temele de vacanță, fie încercând să le găsească diferite activități pe perioada verii.
În cazul primei variante, cea a temelor de vacanță, unii elevi le consideră o corvoadă de care abia așteaptă să scape, alții le transformă într-o activitate plăcută.
Cum rămâne cu exersarea limbii engleze în timpul vacanței? Cunoașterea unei limbi străine este extrem de folositoare în ziua de azi, prin urmare, timpul petrecut studiind-o este, cum spun englezii, quality time well spent, pe timp de vară. Există pe piață foarte multe variante, de la tabere de vară la cursuri intensive, activități sportive, ateliere creative sau cluburi de lectură.
În timpul anului școlar, învățarea se face repetitiv, la anumite ore, în anumite zile, iar copiii sunt nevoiți să se împartă între orele de școală cu multe materii, teste, teme și proiecte. În timpul vacanței, ei se pot relaxa și pot lua învățatul ca pe o activitate distractivă, făcând o imersiune în materia studiată. Dacă alegeți cursuri de vară de limba engleză, de exemplu, asigurați-vă că ele sunt intensive și se desfășoară zilnic pe o perioadă scurtă de timp de două sau trei săptămâni.
Este la fel de important să fie încărcate de activități interactive, care se desfășoară sub emblema jocurilor de rol și a competițiilor. Scopul lor este de a exersa noțiunile de gramatică deja învățate, de a îmbogăți vocabularul sau de a compensa nevoia de învățare a cursanților care se află între două niveluri de limbă engleză, fiind de mare ajutor pentru copii atunci când reiau studiul, în toamnă.
În timpul cursurilor de vară, copiii se distrează, devin actori în spectacole de stand-up comedy, călătoresc în jurul lumii sau pătrund în lumea poveștilor, totul petrecându-se în limba engleză. Cursanții abia așteaptă să vină la încă o ședință, nerăbdători să se întâlnească cu noii prieteni și să vadă ce aventuri îi mai așteaptă și ce lucruri noi mai pot descoperi. Ei nu se simt ca în timpul unui curs școlar, ci mai degrabă vin la o întâlnire între prieteni, relaxantă, amuzantă, de unde asimilează noțiunile noi de vocabular și își îmbunătățesc abilitatea de a conversa în limba engleză, în mod natural și plăcut.
În cazul în care nu sunteți interesat de nici una dintre activitățile de mai sus, să nu uităm că lectura este una dintre cele mai simple și eficiente modalități!
Ce poate fi mai frumos decât să citești o carte în limba engleză, afară, lângă o piscină, în grădină sau pur și simplu tolănit pe iarbă? Ideal ar fi să ai și unul sau mai mulți amici lângă tine și să lecturați împreună, apoi să dezbateți cele citite! Este foarte importatnt ca lecturile pentru vacanță, în special cele în limba engleză să fie adaptate corespunzător nivelului de cunoștințe lingvistive. O carte dificilă cu un vocabular stufos nu face decât să-l îndepărteze pe cititor și să transforme lectura într-o corvoadă! Desigur, cu cât subiectul este mai captivant, cu atât succesul este garantat! Ideal ar fi ca elevii să fie cei care își aleg cărțile pe care le vor citi în vacanță.
Anul acesta am încercat un lucru nou. În loc să le dau elevilor mei o listă cu lecturi”, după festivitatea de premiere care a avut loc în grădina librăriei Cărturești”, (spre norocul meu), am mers cu fiecare clasă la care predau să își aleagă singuri de la raft lecturile pentru vacanță! Copiii au părut foarte încântați și dornici să își aleagă o carte cât mai interesantă! Impactul a fost cu totul diferit față de clasica metodă de comunicare a lecturilor de vacanță!