Cum să petreci o vacanță în mod eficient și distractiv?

Citeam într-un articol din The Telegraph despre vacanța de vară că este o reminiscență a epocii victoriene, când elevii trebuiau să își ajute părinții la muncile câmpului. Din fericire, sper că acum elevii nu mai participă la aceste activități, ei au nevoie de relaxare în vacanța de vară, să se elibereze de stresul din timpul anului. Dacă sunt împovărați cu prea multe treburi sau teme de vacanță, este posibil să înceapă anul școlar fără prea multă energie și entuziasm, ceea ce le va afecta succesul școlar din anul următor.

După un an școlar plin de provocări copiii sunt gata de distracție. Vacanța de vară este una lungă și este o idee bună ca elevii să nu neglijeze total învățarea. Exersarea unei limbi străine în perioada verii poate lua forme distractive, precum vizionarea de filme, lecturi, muzică, jocuri pe calculator și, mai ales, vizitele în alte țări. Este bine cunoscut faptul că lecturile suplimentare sunt de mare ajutor pentru dezvoltarea abilităților de citire, de înțelegere a unui text, dar și pentru dezvoltarea gîndirii critice și analitice, în funcție de gradul de dificultate și de vârsta cititorului. Citind, elevii își reactivează vocabularul acumulat în timpul anului școlar. Astfel, putem să îi ghidăm pe elevi în alegerea unor lecturi, texte de interes pentru ei, îi putem sfătui să-și facă jurnale de lectură, în care să înregistreze diverse aspecte, să scrie scurte recenzii despre cartea respectivă.

Pe de altă parte, pentru elevii mai mari, cea mai ușoară și mai ieftină sursă de lectură este mediul online. Copiii pot vizita câteva website-uri gratuite pentru a exersa citirea, dar și pentru a interacționa cu alți utilizatori: www.livemocha.com, www.duolingo.com, www.babbel.com, www.bbc.co.uk. Îmbunătățirea vocabularului ar trebui să fie o prioritate și se poate realiza prin accesarea website-urilor www.vocabulary.com, www.enhancemyvocabulary.com, www.mycollegesuccessstory.com.

O altă modalitate amuzantă de a exersa o limbă străină este vizionarea de filme, bineînțeles, fără subtitrări în limba română. Expunerea la limbă este importantă, iar acest lucru nu este accesibil oricui. Nu toți avem contact cu vorbitori nativi, nu toți mergem în străinătate, astfel că filmul îi pune pe elevi în contact cu limba vorbită în mod natural, în viața reală. Unul dintre cele mai semnificative aspecte ale vizionării de filme este acela că elevii învață cuvinte noi în context sau le interiorizează pe cele deja învățate, învață cum și când să le folosească. De asemenea descoperă că intonația și tonul pot schimba sensul celor spuse, că metalimbajul are o pondere foarte mare în a ne ajuta să ne exprimăm.

Și asta nu e tot. Este demonstrat științific faptul că muzica îi ajută pe cei ce doresc să învețe o limbă străină să își însușească mai ușor vocabularul, pronunția și intonația corectă. Cântecele conțin în cele mai multe cazuri cuvinte și fraze utile, updatate, ce pot fi folosite în limbajul uzual, spre deosebire de anumite texte literare. Repetiția, muzicalitatea și ritmul fac memorarea unor structuri sau cuvinte mai simplă, fără a presupune un efort intelectual conștient. Un alt avantaj este acela că elevii nu trebuie să își răpească din timpul propriu pentru a învăța, ba din contră, alegându-și muzica ce le place, pot asculta cântecele preferate oriunde și oricând.

Școlile de vară și taberele reprezintă și ele o excelentă alegere pentru copii de a învăța și de a se distra alături de prieteni și colegi, în același timp. În ultimii ani, interesul părinților și al copiilor pentru aceste școli, tabere de limbi străine, a crescut foarte mult la noi în țară și în străinătate. Cea mai bună modalitate de a învăța este de a interacționa zilnic în limba țintă în situații reale de viață, ieșind din tiparul rigid al cărților, prin activitățile variate pe care le propune o astfel de tabără. De obicei aceasta include cursuri de dimineață ce se axează pe conversație și limbaj situațional, urmate de excursii și activități distractive după amiaza.

Un alt avantaj al participării la cursurile școlilor de vară este acela că elevului îi va crește încrederea în sine, fiind obligat să se adapteze unui nou colectiv, să interacționeze cu diverse tipuri de personalități, să comunice în limba străină. Experiența acumulată într-o astfel de tabără îl va ajuta pe copil să își depășească timiditatea, să se detașeze de mulțime prin exercițiile de dezvoltare personală și autocunoaștere. El sau ea va învăța să se adapteze la situații noi, să coopereze, să argumenteze și să ia decizii.

În altă ordine de idei, este bine știut faptul că învățarea unei noi limbi favorizează dezvoltarea cognitivă, crește capacitatea de memorare, antrenând dezvoltarea zonelor vitale din creier, sporește atenția. Nu în ultimul rând, unul dintre beneficiile majore ale celor care participă la un curs de vară de învățare a unei limbi este acela că își dezvoltă gândirea creativă, devin mai atenți la aspectele limbii native, realizând conexiuni logice.

Majoritatea acestor tabere au teme utile și de interes general pentru copii, de la cum să îți cumperi un bilet de autobuz, avion, cum să îți comanzi mâncare la restaurant, cum să dai instrucțiuni și să ceri indicații într-un oraș necunoscut, să interacționezi cu localnicii, până la cum să te descurci la cumpărături.

Oricum ar fi, indiferent de tabără și de tema acesteia, copiii vor petrece timp de calitate, vor aduna povești incredibile pe care să le împărtășească cu părinții și prietenii, și nu în ultimul rând, își vor îmbunătăți abilitățile de folosire a unei limbi străine.

Concluzia este simplă: studiul unei limbi străine poate depăși granițele clasei, se poate realiza în timpul liber, fără a deveni o corvoadă, fără a fi plictisitor. Modalitățile prezentate mai sus îi aduc pe elevi mai aproape de o limbă actuală, de cultura și civilizația respectivei țări, de personalitățile și modelele ei și, nu în ultimul rând, le dezvoltă orizonturile.