Cum se poate transforma o vacanță într-o lecție de istorie și geografie

A fost odată ca niciodată, un cuvânt magic, iubit de toată lumea, de la cei mai mici copii, până la adulții dornici să se bucure de el. Ba chiar și bunicii erau fericiți de prezența magicului cuvânt, pentru că nepoții le treceau pragul casei și petreceau împreună cât mai multe momente hazlii și de neuitat.

Cuvintele prietene acestui cuvânt magic sunt relaxare, odihnă, bucurie, joc, joacă, soare, mare, plajă și, cam aici să se termine totul? Ei bine, nu! Nu se sfârșește totul doar cu relaxare, soare, joacă, căci ar deveni mult prea banal. Există și alte posibile variante pe care am putea să le urmăm, în așa fel încât să transformăm vacanța într-o lecție de istorie, geografie sau limbi străine.

O vacanță perfecta poate fi și aceea în care educația formală se împletește cu celelalte forme ale educației nonformale și informale. Aceast tip de vacanță are ca scop educarea copiilor, prin învățarea si exersarea diferitelor activității utilitar-aplicative desfășurate în mijlocul naturii .

În tărâmul misterios și atrăgător al Dobrogei ,vacanța ideală se poate traduce prin multă distracție, prin înot si scufundări în valurile răcoroase ale Mării Negre, prin jocul cu înălțarea zmeului deasupra mării, profitând din plin de vântul de vest care bate puternic. Sau prin a cânta la focul de tabărăr pe o plajă pustie sub adierea brizei marine.

Fiind în minivacanța de la finalul clasei a IV-a, am vizitat Centrul Muzeal Delta Dunării  din orașul Tulcea, unde am  avut parte de  lecții interactive despre  istoria și geografia regiunii Dobrogea. În antichitate, când se afla sub ocupația Imperiul Roman, a fost  numita provincia Scythia Minor, iar în Evul Mediu, aflându-se sub ocupația Imperiului Bizantin, a purtat numele de Paristrion. Din anul 1357 când conducătorul regiunii era Despotul Dobrotici acest teritoriu a fost denumit Dobrugi-ille (cuvânt  provenit din limba turcă). Ca sursă de informații despre istoria acestei zone stau vie memorie cetatea greacă Histria, cetățile romane Tomis si Callatis, cetatea bizantină Enisala.

 

vacanta1 vacanta2

În vizită la Cetatea Histria

Regiunea Dobrogea este delimitată la Nord de localități și stațiuni cum sunt: Constanța, Mamaia, Năvodari, Corbu, Vadu și Delta Dunării, care sunt  înconjurate de către lacurile lagunare Razim, Sinoe și Siutghiol, și de limanurile maritime Tașaul si Babadag;

– În Sud de statiunile: Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Costinești, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche care sunt înconjurate de limanurile maritime Techirghiol si Mangalia, dar si de granița cu țara vecină Bulgaria;

– la Vest este delimitata de  Lunca Dunării;

– la Est este delimitata de Platforma continentală a Marii Negre

vacanta3 vacanta4

 Lacul Sinoe

În timp ce vizitezi muzeul poți afla lucruri extreme de interesante despre  zonele de vegetație formate din păduri, stepe si silvostepe, dar si despre modul în care au trăitit, timp de mii de ani, oamenii în zona mării, a lacurilor lagunare sau la gura Dunării.
vacanta5

De asemenea, vizitatorii pot afla că fauna acvatică a Marii Negre, a lacurilor Razim-Sinoe, Siutghiol, a limanurilor maritime Tașaul, Babadag, Techirghiol, Mangalia și a Deltei Dunării  este compusă din (crap, roșioară, știucă, șalău, nisetru, morun, păstrugă, somn, raci, guvizi, hamsie, chefal, barbun, delfini, rechini mici și diferite crustacee).

 

vacanta6 vacanta7

Fauna Dobrogei  este compusă din păsări precum cormoranii, pescărușii, berzele, pelicanii, șoimii, sitari, dropii, cocori)

vacanta8Pelicani din Delta Dunării