Cum îi poți deschide copilului tău dragostea pentru lectură. 15 sfaturi

“Cartea este un dar pe care îl poți deschide iar și iar”
                                                                                           Garrison Keillor

 Majoritatea părinților s-au confruntat cu problema cititului la vârsta școlară a copilului. “Nu am chef să citesc!”, “Nu vreau să citesc!”, “La ce mă ajută să citesc?” sunt câteva dintre propozițiile pe care copii le folosesc pentru a se apăra și pentru a scăpa de citit.

Ca să îi facem pe copii să citească povești trebuie mai întai să îi facem să iubescă poveștile, trebuie să le citim cu voce tare ori de câte ori avem ocazia. Însă, ne atrag atenția specialiștii, nu trebuie să le oferim copiilor recompense după ce citesc. Dacă facem acest lucru, putem obține efectul contrar celui scontat de noi: îi putem face să creadă că lectura este o activitate atât de groaznică încât trebuie să ți se ofere o răsplată dacă reușești să o duci până la capăt.

Citirea poveștilor face parte din ritualul casnic al relației dintre părinte și copil. El fundamentează relația, creează un orizont de așteptare, chiar o anumită dependență. Copilul așteaptă să vină “ora poveștilor”, așa cum vine ora mesei. Citind copiii își îmbogățesc vocabularul și trăiesc fiecare aventură din povestea lecturată așa cum doresc ei, așa cum ei își imaginează.

În rândurile care urmează aș vrea să vă dezvălui câteva “trucuri” prin care îți poți face copilul să citească.

  1. Fiecare copil trebuie să aibă acces la o bibliotecă. Mulți părinți nu au o bibliotecă acasă, de unde copilul să poată lua ce carte dorește și să o răsfoiască. Aceasta este o eroare și multi copii sunt îndepărtați de lectură. Cel mai bine este să îi oferiți volume ușoare, de recreere astfel încât dorința lui de lectură să crească.
  2. Alegeți cărți de relaxare, dar dintr-un domeniu de care este atras copilul dumneavoastră, chiar și cărți care conțin benzi desenate. Astfel de cărti ar putea fi lăsate oriunde în casă pentru ca el să se „împiedice” de ele și să le poată răsfoi. Este important să fie înconjurați de cărți! Așezați-le pretutindeni: în mașină, în baie, în dormitor, în living, chiar și pe televizor. Copiii trebuie să își formeze o relație de familiaritate cu cărțile.
  3. Un abonament la o bibliotecă, mai ales dacă biblioteca de acasă nu are cărți multe pentru a stârni curiozitatea copilului. Orice elev ar trebui să aibă un astfel de permis imediat ce a învățat să citeasca. Mergeți împreună la bibliotecă, explicați-i cum poate să găsească cărțile cu subiectele care îl atrag. Foarte mulți părinți fac greșeala să meargă împreună cu copiii la bibliotecă atunci când sunt grăbiți, iar aceasta este o rețetă garantată pentru insucces. Cu siguranță, copilul dumneavoastră nu va mai pune niciodată piciorul într-un asemenea loc, de plăcere, ci poate doar constrâns de situație.
  4. Cititul înainte de culcare este un mod foarte bun de a-l obișnui pe copil cu lectura. În timp ce acesta mai vrea să întârzie culcatul cu câteva momente (cum se întâmplă destul de des), oferiți-i o carte. Chiar și dumneavoastră puteți să-i cititi câteva povești care îi plac.
  5. În cazul în care credeți ca ați epuizat toate încercările dumneavoastră de a dezvolta în copil pasiunea de a citi ar fi indicat să mergeți cu el/ea la oftalmolog. Poate aici este problema.
  6. Nu le oferiți recompense pentru că citesc! Mulți părinți le promit celor mici că dacă vor citi o poveste vor avea voie sa se joace pe tableta, de exemplu. Ei trebuie să înțeleagă că adevărata răsplată pe care o primesc este lectura în sine. Când îi recompensam cu tableta sau alte lucruri, ei înțeleg că cititul este lucrul pe care trebuie să-l facă pentru a obține lucruri mai importante.
  7. Realizați o listă de 5-10 cărți pe care le considerați potrivite pentru vârsta acestora și lăsați la alegerea lor cu care dintre ele să înceapă. Ȋn felul acesta nu se vor simți obligați să citească o anumită carte și nu vor considera că le-o impuneți, ci dimpotrivă va fi mândru de ce carte și-a ales.
  8. Pentru început, cărțile cu ilustrații sunt mai potrivite. Acțiunile însoțite de imagini sugestive sunt mult mai bine înțelese. Astfel de cărți îi determină să le deschidă fără ca mama, tata, doamna învățătoare, bona, etc să îi spună.
  9. Abordați o strategie pentru a-i face să creadă că, în afară de mâncare, literatura reprezintă o altă formă de hrană. Dacă sunt pasionați de dinozauri, roboti, masini, anatomia corpului, etc. atunci asta trebuie să citească, trebuie să-și hrănească curiozitățile cu tot ce prind.
  10. Faceți multe exerciții de citire, dar nu întotdeauna închiși într-o cameră, ci și când ieșiți în oraș (într-un hipermarket, restaurant, cinema etc.). Despărțiți împreună cu ei în silabe cuvintele văzute pe panourile publicitare. Asta îi va ajuta să citească cursiv, dar și să urmărească firul poveștii.
  11. Nu instalați un televizor în dormitorul copilului! Faceți în așa fel încât să privească la televizor doar în prezența voastră, iar când citește, televizorul trebuie să fie oprit.
  12. Stabiliți un interval pe zi în care toată familia să citească împreună în liniște! Văzând că și dumneavoastră citiți, copiii vor fi inspirați să citească și ei. Mai mult, timpul petrecut împreună va îmbunătăți relația dintre membrii familiei.
  13. Băieții sunt mult mai reticenți decât fetele când vine vorba de citit, dar asta nu înseamnă că trebuie să acceptati asta. Căutați-le subiecte potrivite despre care să citească: sport, mașini, etc.
  14. Chiar dacă vi se pare lipsit de sens să citiți o carte pentru copii, faceți asta și dumneavoastră. Copiii imită de multe ori lucrurile pe care le fac adulții. Așa că dacă vă vor vedea citind o carte, cu siguranță o sa vrea să o citească și ei. Nu citiți cărți pentru adulți în preajma lor pentru ca există riscul să vrea să citească și ei aceeași carte, iar daca îi refuzați puteți înlătura toate eforturile făcute spre a-l apropia de literatură. Atunci e posibil să considere cărțile pentru copii neimportante.
  15. Urmăriți împreună cu ei rândurile poveștii, pentru a le putea corecta greșelile și pentru a le explica cuvintele necunoscute, ori de câte ori au nevoie.

Printre motivele pentru care unii copiii nu citesc cărțile se află frica de dificultate în citit, cărți nepotrivite vârstei lor, imitarea părinților (în cazul în care părinții nu citesc). Niciodată nu e prea târziu pentru un copil să învețe să iubească lectura. Ȋnvățându-i să citească, îi învățați să iubească.