Povestea prințului ghiocel și a Zânei Iarnă

 Dragi cititori, povestea ce urmează să o citiți a fost studiată pe parcursul a trei săptămâni la grupa mare. În tot acest timp am desfășurat cu copiii activități avându-l ca personaj principal pe “Prințul Ghiocel”, un personaj fantastic și curajos ce trece prin multe primejdii în încercarea sa de a aduce primăvara în lume. Cu ajutorul acestei povești, copiii și-au aprofundat cunoștintele despre anotimpul primăvara, despre insecte și viața acestora și nu în ultimul rând despre emoții și sentimente. Fiecare personaj a fost reprezentat de o marionetă, ceea ce a făcut povestea mai atractivă și informațiile foarte ușor de asimilat. Pe măsură ce desfășuram diverse activități și aflau informații din poveste, copiii erau tot mai interesați să vadă ce se mai întâmplă, ce personaj mai apare și prin ce întâmplări trec personajele principale.

Lectură plăcută!

Povestea prințului Ghiocel

I.

A fost odată ca niciodată un tărâm îndepărtat numit “Tărâmul magic al florilor”. Locuitorii acestui tărâm aveau nume de flori și erau conduși de o regină bună numită “Regina Floricică”.

Regina noastră avea mulți copiii, prinți și prințese, iar unul dintre aceștia era chiar prințul Ghiocel. Un prinț curajos a cărui sarcină era să anunțe venirea primăverii și revenirea la viața a naturii.

Într-o zi minunată din tărâmul vesel al florilor ajunse o veste îngrozitoare! Regina anotimpului Iarna puse la cale un plan malefic prin care voia că frigul să domine lumea, totul să fie acoperit de gheață și zăpadă.

Regina Floricică se hotăra că a venit timpul ca prințul Ghiocel să meargă să discute cu zâna Iarnă și să o convingă să renunțe la planul său.

În călătoria să prințul a trecut prin multe primejdii, s-a luptat cu Frigul și Zăpada, trimiși de Zână Iarnă să-l împiedice pe acesta să ajungă la castelul zânei. Dar curajosul prinț i-a învins și a reușit să ajungă în Tărâmul Gheții, țara zânei Iarnă. Odată aflat în fața zânei Iarnă, curajosul nostru prinț a înțeles că nu va reuși să o convingă.

  • Vreți să știți de ce?

Deoarece inima  zânei s-a transformat în gheață, iar aceasta nu putea să simtă emoții calde și bune. Prințul, trist, plecă dezamăgit către casă, spunându-și că va lupta cu orice obstacol și nu va lasa frigul și iarna să domine toate tărâmurile.

Însă la poarta castelului îi ieși în întâmpinare un bursuc întelept, ce îl sfătui pe prinț să plece către Tărâmul Iubirii, să ia de acolo poțiunea magică ce îi va dezgheța inima zânei.

Prințul își luă calul său și porni către Tărâmul Iubirii.

II.

După ce a primit sfatul de la bursucul cel înțelept, prințul a plecat spre Tărâmul iubirii, însă drumul către acest nobil tărâm nu era atât de simplu. Prințul trebuie să treacă în drumul său prin Țara Insectelor. De acolo avea nevoie de o cheie, aflată în grija reginei Albină, cheie ce îl va ajuta să deschidă poarta Tărâmului Iubirii. Pe parcurs întâlni o mică rândunică ce îi oferi indicații către Țara Insectelor, iar după o bună bucată de timp, acesta ajunse la marginea unei păduri. Acolo fu întâmpinat de  doi bondari soldați, care îl întrebară ce caută acolo. După ce le-a explicat motivele ce l-au adus în țara lor, Bondarii l-au înțeles pe prinț și l-au lăsat să intre în pădure, oferindu-i indicații către castelul reginei Albină.  Pe cărarea către castel, Ghiocel s-a întâlnit cu două furnicuțe care i-au povestit cu drag ce frumoasă este viața în mușuroi: toată vara acestea își strâng mâncare, iar iarna când frigul se instalează, ele au hrană pentru tot mușuroiul.  Auzind discuția, se apropie de ei greierașul, care era tare trist și supărat pe furnicuțe că nu vor să împartă mâncarea lor cu el. Furnicuțele îi explicară prințului nostru ca greierașul este un pic cam leneș, că lui vara îi place să cânte din vioară, în loc să își facă provizii. După ce termină de discutat cu cei trei, porni din nou pe cărare, unde se mai întâlni cu alte câteva insecte: buburuza și fluturașul, ce s-au oferit să-l conducă pe Ghiocel până la poarta castelului. Acolo a fost întâmpinat chiar de regină Albină, ce aflase de la soldați că un prinț dintr-un tărâm îndepărtat vine să îi ceară ajutorul. Ghiocel îi povesti reginei toate cele întâmplate și o rugă cu cerul și pământul să îi dea cheia de la porțile Tărâmului Iubirii, căci numai așa va putea salva lumea de la îngheț și frig. Fără să stea pe gânduri regina îi oferi cheia, iar prințul plecă grăbit mai departe.

III.

După o călătorie de trei zile și trei nopți , prințul ajunse la poarta Tărâmului Iubirii. Odată ajuns, Ghiocel scoase din cheia oferită de regină Albină și o folosi să deschidă poarta. Poarta se deschise și în întâmpinarea prințului veni Zână Bună. Aceasta îi povesti prințului că îl aștepta, căci a auzit și ea de planurile Zânei Iarna și era foarte tristă. Zâna îi oferi prințului o sticluță ce conținea o poțiune magică, poțiune ce avea să îi încălzească inima Zânei Iarnă, ajutând-o să simtă din nou emoții de bunătate și iubire. Dar înainte de a plecat din acest tărâm prințul afla de la Zână Bună ca toate emoțiile își au locul  în viața noatră, că până și emoțiile de furie și tristețe sunt sănatoase și orice poate să le simtă, secretul este să știi să le controlezi și să le spui celorlalți din jur cum te simți că ei să înțeleagă mai bine.

Ghiocel își luă “La revedere” de la zână Bună și plecă spre Tărâmul Gheții. Pe drum prințul se simțea slăbit, dar cu ajutorul calului său rapid ajunse cu bine la castel. Acolo fu întâmpinat de către bursucul cel înțelept, iar prințul îi oferi acestuia sticluță cu poțiunea și îi explică să-i pună 3 picături de poțiune pe perna zânei înainte ca aceasta să meargă la culcare.

Zis și făcut! Bursucul intră în castel și îl rugă pe prinț să aștepte până dimineața în căsuța sa de la poarta castelului, să stea ascuns până îi va da el de știre că poate ieși.

Dis de dimineață, bursucul îl trezi pe prinț cu o veste minunată, zâna Iarnă își dorea să-l vadă și  să-i vorbească. Odată ajuns în fața zânei, prințul îi mai explică încă o dată zânei că orice anotimp își are rostul său, că iarna este și ea frumoasă , dar ca lucrurile să își urmeze cursul normal trebuie să lase primăvara să sosească și natura să revină la viață. După câteva clipe de gândire, zâna i-a dat prințului dreptate și se hotăra să renunțe la planul său.

Așa prințul nostru a salvat lumea întreagă și primăvara a sosit cu frumusețile ei.

Sfârșit