Poveștile și magia lor

Povestea ce urmează să v-o împărtășesc mi-a confirmat încă o dată cât de mult le plac copiilor mei, copiilor în general, poveștile și ce impact mare are un personaj care trece prin diferite peripeții  asupra unei activități. Scurta povestioară de astăzi afost folosită doar pe parcursul unei zile și nu a unei săptămâni, cum v-am obișnuit și povestit în articolele anterioare. Am folosit-o într-o zi importantă din cariera mea, una din inspecțiile de grad și a avut succes atât în rândul copiilor, cât și în rândul adulților prezenți. Pe parcursul acelei zile am desfășurat două activități: educarea limbajului și activitate matematică. Ambele activități au avut ca personaje principale câteva păsări din Pădurea Fermecată. Pe parcursul ambelor activități copii au ajutat personajele să iasă din câteva încurcături. La activitatea de educare a limbajului sarcina a fost să așeze personajele și paginile din cartea de povesti la locul potrivit, iar în cadrul activității matematice copiii au desfășurat un joc didactic, având ca sarcină didactică verificarea numerației în concentrul 1-9 și stabilirea vecinilor cifrelor.

Bufnițele pleacă în concediu

     „Era o zi frumoasă de vară, iar animăluțele din Pădurea Fermecată se pregăteau de vacanță, urmau câteva zile de pauză și toți locuitorii își făceau planuri de călătorie. Printre locuitorii din Pădurea Fermecată se afla și d-na Bufniță, ce era educatoare la grădinița din pădure. D-na Bufniță avea acasă 3 puișori tare drăgălași și pufoși, dar și foarte jucăuși. Celor 3 puișori le plăcea tare mult ca mămica lor să le citească povești înainte de culcare dintr-o carte minunată de care nu se despărțeau, fără de care nu puteau adormi. Iată că, în această zi, grăbită să ajungă acasă la puișorii săi deoarece întârziase puțin la grădi, pe drum, cartea îi cade din geantă. Din păcate, cartea fusese atât de folosită de către d-na Bufniță, încât paginile din ea s-au desprins cât ai clipi și poveștile s-au amestecat. În grabă d-na Bufniță nu și-a dat seama ce se întâmplase, a strâns cartea și a pus-o înapoi în geantă. Odată ajunsă acasă, mămica le povestește celor 3 pui că peste două zile sosește momentul mult așteptat când vor pleca în vacanță și îi roagă să își aleagă jucăriile pe care le vor lua cu ei din timp și să le pună în bagajul de vacanță. Cei trei pui drăgălași își strâng câteva jucării, le aruncă în geanta de plecare și apoi se îndreaptă către masă să ia și cartea de povesti să o pună lângă celelalte lucruri, dar unul dintre cei trei pui observă că este ceva în neregulă cu cartea. Când o deschid observă că poveștile lor preferate s-au amestecat. Se întristează foarte tare și dau fuga la mămica Bufniță să o întrebe ce s-a întâmplat. Mama le povestește celor trei ce s-a întâmplat cu cartea și le promite că următoarea zi când va merge la grădiniță o să-i roage pe copiii de la grădi să o ajute să aranjeze cartea așa cum a fost.

Zis și făcut. A doua zi, dis de dimineață, cum ajunge la grădiniță, d-na Bufniță îi roagă pe copiii de la grupa mare să o ajute cu rearanjarea poveștilor. Copiii au lucrat foarte mult să pună totul în ordine astfel încât, în vacanță, puii de bufniță să își asculte poveștile la culcare.

După o zi obositoare de lucru, mama Bufniță ajunge acasă, iar cei trei pui o așteaptau cu nerăbdare să vadă dacă este gata cartea. Exact cum le-a promis, mămica s-a întors acasă cu cartea refăcută cu ajutorul copiilor de la grădiniță. A doua zi, familia de bufnițe s-a trezit foarte devreme, căci, așa cum vă spuneam, copii, la începutul poveștii, ei plecau în vacanță. Numai că, în acea dimineață, nu puteau pleca până nu sosea poștașul. Mama Bufniță aștepta o scrisoare importantă și trebuia să ajungă chiar în această zi. Problema nu era că vor aștepta, ci alta:  poștașul din Pădurea Fermecată era o vrăbiuță cam uitucă și puțin cam nepricepută cu numerele. De fiecare dată încurca numerele caselor. Cu chiu cu vai, într-un final, după o perioadă de așteptare, poștașul ajunse, însă mama Bufniță îl sfătui pe poștaș să meargă la grădinița din pădure, la copiii de la grupa mare, căci erau tare isteți și ei o să-l ajute să înțeleagă mai bine numerele și vecinii acestora. După ce poștașul a plecat, membrii familiei de bufnițe și-au luat bagajele, au încuiat bine ușa și au plecat în concediul mult așteptat.”