Cum să le predai elevilor noțiuni de programare

Ca profesor de informatică, știu cât de important este să le predai elevilor, chiar din clasele mai mici, noțiuni de programare. Ei se vor familiariza de de la vârste fragede cu conceptele de bază și vor învăța că tehnologia o pot creea ei, nu doar utiliza.

Pe cât este de important, pe atât este însă de dificil. Este mult mai ușor să operezi un calculator decât să-l programezi, prin urmare, elevii simt că această operațiune le depășește puterea de înțelegere.

O resursă importantă în acest sens este http://ro.code.org/learn, un site care m-a ajutat să îi fac pe elevi nu doar să înțeleagă noțiunile de programare, ci să le considere chiar amuzante. Hour of Code este o introducere în tehnologia computerelor și al cărui scop este de a demonstra cât de simplă poate fi programarea. Pe http://hourofcode.com/, zeci de milioane de elevi și studenți din peste 180 de țări sunt încurajați să încerce măcar o oră de programare.

Tutorialele, foarte distractive, sunt traduse în peste 30 de limbi și nu ai nevoie de cunoștințe speciale pentru a le înțelege. Elevii mei, atât cei de gimnaziu cât si cei mici din învătământul primar, au ajuns să lucreze cu interes la orele de programare, să își dorească să avanseze pas cu pas în algoritmi pentru a parcurge toate nivelele si a primi diploma în format electronic. Competiția a fost mare în momentul când, înregistrându-i pe site cu un cont, putea fi urmărită evoluția tuturor în același timp, împreună cu punctajul obținut, iar copiii erau nerăbdători să dea răspunsul și bucuroși să vadă că este cel corect. După concursul din decembrie, organizat cu ocazia Computer Science Education Week, elevii sunt dornici să accesăm programele de pe site. Putem face acest lucru oricând, pentru că site-ul este accesibil oricui.

Realizat de organizația non-profit code.org, fondată de Hadi Partovi, site-ul http://hourofcode.com/ îi are că parteneri și donatori pe cei mai cunoscuți oameni din industria IT: Bill Gates (Microsoft), Mark Zuckerberg (Facebook), Jack Dorsey (Twitter), Jeff Bezos (Amazon), Drew Houston (Dropbox), Jeff Weiner (LinkedIn), Jerry Yang (Yahoo), Larry Page și Sergey Brin (Google). Organizația susține că tehnologia computerelor și programarea ar trebui să fie parte a curriculum-ului de baza în educație, alături de alte științe cum ar fi biologie, fizică, chimie sau algebră.

Le recomand în mod special elevelor tutorialele de programare. Și nu doar acest lucru, ci Și participare în număr mai mare în cadrul cluburilor de IT, cursuri specializate, studii în domeniu sau orice altceva care să dezvolte potențialul uriaș din ele! Pe http://www.dotdiva.org/ puteți vedea ce lucruri minunate realizează femeile în domeniul programării.

Statisticile arată că mai mult de 50 la sută din toate proiectele de matematică aplicată și știință sunt în programare. Locurile de muncă din programare sunt printre cele mai bine plătite pentru absolvenți, însă nu există candidați suficienți. Mai puțin de 3% dintre studenți sunt absolvenți de informatică.
Puteți să încercați, la rândul vostru, o oră de programare, alegând un tutorial de la adresa http://ro.code.org/learn. Nu există limită de vârstă.