PROBLEME POLARE. O LECȚIE MAI ALTFEL PENTRU CLASA A IV-A

Am creat aceste probleme cu ajutorul elevilor mei, inspirată fiind de discuțiile pe care le-am purtat împreună despre ținuturile polare. Totul a pornit de la prietenul nostru, “Fram, ursul polar”, lecție abordata transdisciplinar în cadrul orelor de limba și literatura română, științele naturii, geografie și matematică.

M-am gândit să-i implic pe elevi puțin diferit în lecție, iar lor le-a plăcut foarte mult această “muncă”, au învățat lucruri noi și au oferit informații prețioase, pe care și le-au împărtășit unii altora. Astfel, pornind de la caracterizarea lui Fram și de la ținutul  polar în care acesta s-a născut, elevii au realizat proiecte individual, la științele naturii, despre viața din diferite zone ale globului. La matematică, am compus probleme împreună, pe care le-au rezolvat cu o mai mare ușurință decât cele oferite spre rezolvare din culegeri sau alte materiale.

Elevii au fost foarte implicați și dornici ca pe viitor să realizeze cât mai multe proiecte de acest fel, din care învață lucruri noi și acumulează informațiile pe care le pot selecta singuri, coordonați fiind de către părinți sau profesori. Activitățile de tipul “learning by doing”, se pot  aplica cu succes atât în ciclul primar cât și în cel gimnazial.

 1. Câțiva pescari au capturat trei orci. Prima orcă cântărea 400 kg, a doua orcă 300 kg, iar a treia orcă cu 10 kg mai mult decât prima orcă. Câte kilograme cântresc cele trei orci la un loc?
 1. Din Oceanul Atlantic au iesit patru orci. Prima avea 2 m lungime, a doua era de două ori mai mare decât prima, a treia avea 3 m iar a patra jumătate din lungimea celei de-a treia. Ce dimensiuni are fiecare orcă?
 1. O orcă are 3 pui. Primii doi cântăresc împreună 100 kg în mod egal, iar al treilea pui este de două ori mai mare decât fiecare dintre ei. Cât cântăresc puii?
 1. Orca mamă are o greutate de 150 kg. Orca tată cântărește 250 kg. Cei doi pui au o greutate de 3 ori mai mică decât cea a orcei mame. Cât cântăresc puii?
 1. Trei orci se jucau în ocean. Două dintre ele aveau o lungime de 2 metri și jumătate, iar a treia era de două ori mai mare decât cele două. Câți metri avea a treia orcă?
 1. Într-o colonie erau 1.200 pinguini. Toate femelele, adică 650, au plecat după mâncare. Au rămas masculii, care aveau fiecare de îngrijit câte un ou. La întoarcerea femelelor erau iesiți si puii. Câți pinguini erau în colonie acum?
 1. La Poli erau 500 de urși într-o rezervație. Dintre ei, 350 se hrăneau zilnic cu câte 5 kg de pește. Restul, care aveau pui,  mâncau câte 7 kg. Câte kilograme de pește consumau pe săptămână?
 1. Pe o banchiză la Pol, erau 10 femele foci. Cinci dintre ele aveau câte doi pui, iar restul câte unul. După un timp, au mai venit alte trei foci. Câți indivizi erau acum pe banchiză?
 1. Într-o colonie erau 25 lei de mare. Din ei, 5 erau masculi iar femele erau de 2 ori mai multe. Restul erau pui. Câți pui erau în colonie?
 1. La o stație meteorologică de la Pol, s-a observat că într-o lună de 30 de zile, 8 zile au fost mai calde, de 2 ori mai multe au fost secetoase, iar restul foarte reci. Aflați câte zile a fost foarte frig la Poli?
 1. Trei foci au mingi. Prima focă are 240 mingi, cea de-a doua cât dublul primei iar cea de-a treia cât cele două la un loc. Câte mingi sunt în total?
 1. Fram, ursul polar, are 1000 de pești. El împarte peștii, în mod diferit, următoarelor animale polare: pinguinului 25, focii dublul numărului pinguinului, renului îi dă un număr de pești cu 15 mai mic decât cel al focii și vulpii polare îi dă triplul numărului focii. Câți pești îi mai rămân lui Fram?
 1. Un eschimos are nevoie de 500 de kg de gheață pentru a face un iglu. Eschimosul are kilograme de gheață cât triplul numărului 85. Câte kilograme de gheață îi mai trebuie eschimosului?
 1. Cinci familii de urși polari au pui. Prima familie are 25, cea de a doua cât triplul primei familii, cea de-a treia cât cincimea celei de-a doua, cea de-a patra cât pătrimea celei de-a treia și ultima are pui cât primele două familii. Câți pui sunt în total?
 1. Într-o colonie de pinguini sunt 1.026 de exemplare.  Câți pinguini sunt în șapte colonii?

Rezolvați problema printr-un singur exercițiu.

 1. O vulpe polară a mâncat trei lemingi pe zi. Câți lemingi a mâncat într-o săptămână?
 1. Trei vulpi polare au săpat 15 vizuini în mod egal. Câte vizuini a săpat o vulpe?
 1. O vulpe polară poate fugi cu o viteză de 48 km/oră. Câți kilometri poate alerga în 5 ore, având aceeași viteză?
 1. Două vulpi polare cântăresc împreună 11 kilograme. Știind că una din ele are 5 kg, cât cântărește cealaltă?
 1. Știind că o vulpe polară năpârlește de 2 ori pe an, de câte ori năpârlește în 10 ani?
 1. O focă cântărește 337 kilograme. Cât cântăresc 15 foci cu aceeași greutate?
 1. Pe o banchiză stau 10 foci. Mai vin 25 de foci și pleacă 17. Câte foci au mai rămas pe banchiză?
 1. În țară au fost aduse 250 foci. Acestea au fost împărțite în mod egal la 2 circuri si 3 grădini zoologice. Câte foci primește fiecare circ si grădină zoologică?
 1. La un circ au fost aduse 7 foci, de 3 ori mai mulți lei de mare, iar pinguini dublul numărului focilor și leilor de mare la un loc.  Câte animale au fost aduse în total la circ?
 1. Într-o zonă arctică sunt 124 de foci, lei de mare de două ori mai mulți și balene dublul leilor de mare. Câte animale sunt în zona arctică?
 1. La Polul Sud erau 50 de pinguini. Au plecat 10 și au venit 4. Câți pinguini sunt?
 1. Foca – leopard a mâncat marți 10 pinguini, iar miercuri de 5 ori mai mulți pinguini. Câți pinguini a mâncat foca- leopard miercuri?
 1. Rândunica de mare a zburat 960.000 de kilometric, iar corbul de mare cu 800 kilometri mai putin. Câți kilometri a zburat corbul de mare?
 1. Exploratorii au descoperit 5 foci – leopard si de 6 ori mai mulți pinguini imperiali. Câte animale au descoperit ei?
 1. Într-o dimineață, un pinguin a găsit 2 tone de pește,  iar în ziua următoare a găsit de 2  ori mai multe tone pe pește. Câte tone de pește a găsit pinguinul în total?
 1. La ora 22: 00, pe cer sunt 250 linii ale aurorei boreale. La ora 05:00, unele linii nu mai sunt la fel de bine vizibile, fiind de 5 ori mai puține linii foarte bine vizibile. Câte linii foarte bine vizibile sunt pe cer la ora 05:00?
 1. În prima seară de studiu aurora boreală e 35% roșie și restul verde. În a doua seară aurora boreală este 53% roșie și restul verde. Cât la sută este aurora boreală de culoare verde în prima seară. Dar în a doua seară ?
 1. Ursoaica a prins 15 pești. Puii ei, urșii polari, au prins împreună de 3 ori mai puțini pești. Știind că unul din ursuleții polari a prins 3 pești, câți pești a prins al doilea ursuleț polar? Câți pești au mâncat ursuleții și mama lor?
 1. Un urs polar cântărește 600 kg. O ursoaică are de 3 ori mai puține kilograme. Câte kilograme au cei doi urși împreună?
 1. Un urs polar a prins 25 de pești și de 5 ori mai puține foci. În acea zi, el a mâncat 10 pești și o focă. Câți pești și foci i-au rămas pentru a doua zi?
 1. Ursul polar a înotat în prima zi 10 kilometri. În a doua zi a înotat de 2 ori mai mulți kilometri decât în prima zi, iar în a treia zi a înotat de 2 ori mai puțini kilometri decât în prima zi. Câți kilometri a înotat ursul polar în cele trei zile?
 1. Acum, în sălbăticie, sunt 40 000 de exemplare de urși polari. Cu 5ani în urmă, erau de 2 ori mai multe exemplare și acum zece ani erau de 2 ori mai multe exemplare decât acum 5 ani. Câte exemplare erau acum 10 ani?
 1. În apă erau 26 de morse. Au plecat 17 morse și au venit de 2 ori cât numărul celor care au plecat.  Câte morse sunt în apă?
 1. O morsă a găsit 12 scoici. A doua morsă a găsit de 7 ori mai multe scoici decât prima, iar a treia cât cele două morse la un loc. Câte scoici a găsit a treia morsă?
 1. Trei morse au găsit împreună 37 de scoici. A doua a strâns cu 6 scoici mai puțin decât prima. Câte scoici a strâns a treia morsă, știind că prima a strâns 18 scoici?
 1. Un mascul morsă cântărește 1800 kilograme. Câte kilograme are o femelă morsă, știind că ea cântărește 2 treimi din greutatea masculului.
 1. O morsă are colți de 1m lungime (100 cm). A doua morsă are colții de 2 ori mai scurți decât prima, iar a treia morsă are colții cu 5 cm mai lungi. Cât de lungi sunt colții  celei de-a treia morse?