Profesori cu viziune și cu o misiune
Există o categorie specială de oameni cărora le încredințăm, într-o bună zi, cu speranță, tot ceea ce avem mai drag și mai prețios pe lume. Ne ducem copiii de mână într-o sală de clasă ca să afle câte în soare și în lună despre lumea în care trăiesc, să-și descopere și să-și dezvolte talentele, să învețe cum să-și valorifice potențialul, să își educe perseverența și puterea de concentrare. Avem nevoie ca profesorii să ne fie parteneri de nădejde în misiunea noastră de a ne ajuta copiii să devină ființe complete, împlinite, fericite, adulți care să își urmeze propriul drum în viață.
Se întâmplă însă, de multe ori, să nu cunoaștem foarte multe lucruri despre acești oameni al căror rol este atât de prețios. Știm câte ceva despre programa școlară pe care o urmează, vedem notele copiilor noștri, aflăm care este „palmaresul” unui dascăl în ceea ce privește rezultatele la examene, avem cunoștință despre câteva detalii biografice. Ne interesăm despre cum evoluează copiii noștri și îi întrebăm pe cei mici „ce au mai făcut la școală”. Cu toate acestea, ar fi, de multe ori, util să aflăm mai multe lucruri despre filozofia unui dascăl asupra educației, viziunea sa personală asupra materiei pe care o predă, felul, de multe ori, inovativ în care poate aborda o temă ce pare tocită în mii de ore de curs. Sau să descoperim ce răspunsuri și soluții poate oferi o persoană, cu ani de experiență la catedră, întrebărilor, nesiguranțelor, anxietăților cu care se confruntă cei mici în timpul orelor, al temelor, al examenelor.
Consider un astfel de demers benefic pentru toți cei implicați într-un fel sau altul în procesul educațional, elevi, părinți, profesorii înșiși, un mod de a ne reaminti cu toții care este adevărata misiune a școlii: nu obținerea notei perfecte, ci interesul pentru cunoaștere și grija pentru evoluția interioară a copiilor, pentru felul în care se clădesc zi de zi ca oameni.
Discut, în fiecare zi, cu colegii mei profesori de la Genesis despre toate aceste lucruri. Și văd, astfel, cât de mult are de oferit un profesor bun, nu doar elevilor săi, ci și întregii societăți. De aceea, cred că ceea ce au de spus profesorii buni, oamenii cu experiență și cu talent pedagogic, merită să fie cunoscut și în afara sălii de clasă.