Programe de control parental
Internetul este una dintre cele mai mari invenții din ultimul secol, care ne oferă oportunități de cunoaștere, comunicare și socializare. Toți cunoaștem beneficiile internetului însă, în egală măsură, mulți adulți consideră că influența Internetului asupra copiilor este una negativă, aducând ca argument probleme precum lipsa de comunicare directă, insomniile, creșterea în greutate, vorbirea dificilă, violența jocurilor, etc.
Ei consideră că tabletele, smartphone-urile, calculatorul sau orice dispozitiv digital conectat la Internet este un real pericol pentru copii, însă, înainte de a trage o concluzie definitivă, poate ar trebui să ia în calcul și faptul că acest pericol poate fi consecința neutilizării corecte a Internetului.
În toți anii mei de activitate la clasă, m-am confruntat cu această dependență a copiilor de tot ce înseamnă “Gadget”. Astfel, am ajuns la concluzia că nu efortul uriaș susținut de o întreagă comunitate (elevi, părinți, cadre didactice) și nici fermitatea în cadrul orelor nu sunt soluții reale. O soluție în spijinul adulților ocupați, care în acest “secol al vitezei” lasă copiii nesupravegheați o bună parte din zi, ar fi programele de control parental, care pot fi instalate pe dispozitivele digitale.
Ele blochează/permit accesul la diverse site-uri și pagini, pe baza unei liste predefinite de cuvinte interzise, limitează timpul petrecut de copii pe Internet, prin stabilirea unor intervale orare în care copilul poate avea acces, etc. Deasemnea, limitează tipurile de programe și fișiere care pot fi descărcate și instalate pe calculator, blochează accesul la informațiile personale, limitează sau blochează accesul la setările calculatorului. Programele pot întocmi lista cu site-urile pe care le-a accesat copilul, astfel că aceasta poate fi verificată de părinți.
Există programe de control parental pentru toate tipurile de sisteme de operare iOS (pentru dispozitive Apple), Android (tablete și smartphone) sau Microsoft Windows (calculatoare personale).
Unele dintre ele sunt gratuite iar altele pot fi achiziționate contra cost. Iată un exemplu de link de unde se pot descarca: http://www.idownload.ro/modules/wfdownloads/viewcat.php?cid=185.
Însă, la o simplă căutare pe Google, se pot găsi o mulțime de alte astfel de programe.
Programele sunt de la cele mai simple, la unele foarte complexe. Un program foarte simplu de instalat și de folosit este Net Nanny (https://www.netnanny.com/ ).
Pentru orice începător, recomand Web Nanny, o extensie la Google Chrome care îți da voie să permiți/blochezi accesul la anumite site-uri, să definești intervalele orare, zilele de acces etc. Accesați:
https://chrome.google.com/webstore/detail/web-nanny/pbdfeeacmbjblfbnkgknimpgdikjhpha?hl=en
Apoi dați clik pe butonul Add to chrome, apoi în fereastra de dialog: Add “Web nanny”? Click pe butonul Add extension. După instalarea extensiei, urmează setările.
În dreapta, click pe butonul Customize and control Google Chrome, apoi More tools- Extensions. Se alege Web Nanny, click pe butonul Options,
iar în tabul Blocked URLs, la URLs se completează adresa site-ului pe care doriți să îl blocați, intervalele orare (Block Time) și zilele de acces (Apply On Days) etc, iar la final se da click pe Save URL. Succes!