Puterea faptei bune

De-a lungul timpului, s-a scris foarte mult despre verbele „a fi”, „a avea” și „a da”. Nu puțini sunt cei care spun că „a fi” este anihilat în ziua de azi de „a avea”, iar „a da” pare că nici măcar nu există. De multe ori nu vrem să ne gândim la aceste verbe și ajungem, de fapt, să refuzăm să fim pentru că refuzăm să avem disponibilitatea de a da. Ne-am obișnuit ca, indiferent dacă oferim dragoste, sfaturi sau bani, să așteptăm ceva la schimb.

Dacă ne uităm la copiii de doi-trei ani care se joacă în parc, deja putem anticipa care dintre ei îl preferă pe „a avea” și care îl preferă pe „a da”. Însă, de la această vârstă, începe educația. Spre deosebire de alte țări în care „a da” a devenit o tradiție, noi testăm astăzi, cu timiditate, drumul generozității. Școala românească, din păcate, nu conține un capitol clar în care să învățam despre generozitate. Sătui de cerșetori, ne întoarcem pivirea când la semafor apare un copil sau un bătrân care cere bani. Într-adevăr, nu asta înseamnă generozitatea și nu așa trebuie să îi educăm pe copiii noștri să o înțeleagă. Dar ar trebui să ne punem în fiecare zi întrebarea dacă „am dat” suficient, celor din jur, fie că este vorba de zâmbete, cuvinte calde, fapte bune.

„A da” este o datorie morală a fiecărui individ care trăiește pe această planetă mult mai bine decât semenii lui. „A da” este puterea faptei bune pe care fiecare dintre noi avem obligația de a o arăta copiilor noștri. „A da” este acel „mulțumesc” pe care îl adresăm celor care fac lucruri pe care noi singuri, nu le putem face. „A da” este ceea ce ne face puternici, ne ajută să transformăm gândurile bune în fapte care pot schimba viețile celorlalți, lucrurile din jurul nostru, lumea însăși.

Eu și întreaga echipă Genesis credem enorm în forța acestui cuvânt, care poate da aripi speranțelor și poate ajunge să salveze vieți. Anual, Fundația Genesis Collegiate organizează evenimentul caritabil GENESIS FOR LIFE prin care încercăm să aducem partea noastră de bine în societate și să oferim o șansă celor care au cea mai mare nevoie de ea. Anul acesta, dorim să îl ajutăm pe medicul Cătălin Cîrstoveanu, de la spitalul Marie Curie, să achiziționeze un aparat de dializă pentru copiii sub două kilograme, care face diferența dintre viață și moarte pentru copiii născuți prematur. Pe 17 iunie, organizăm, la Reședința Ambasadei Italiei, un concert caritabil care să ajute la strângerea sumei necesare – 20.000 de euro și am creat o pagină online pentru donații http://genesis.galantom.ro.

De această dată, „a da” înseamnă că bebelușii născuți prematur „vor avea” o  șansă „să fie”. Să fie în viață.