Răbdarea ca lecție de viață
De a lungul timpului am strâns în interiorul meu lecții de viață primite chiar de la viață. Unele au fost blânde, altele dure însă toate au avut un numitor comun, percepția mea vis-a-vis de întâmplările care au generat schimbări comportamentale și concepte de viață.
Referindu-mă la lecțiile primite în cadrul educației formale din școală și ținând cont de formația mea intelectuală, cea mai importantă lecție primită a fost răbdarea. Am trecut pragurile școlii de la o vârstă fragedă la care noțiuni fundamentale precum disciplină, orientare către scopuri, perseverență, răbdare erau anacronice și greu de îngurgitat. Îmi amintesc uneori cu plăcere, dar întotdeauna cu admirație de domnul învățător Liscă, învățătorul meu, care, cu grijă și abnegație, a început anevoiosul drum al transmiterii. Primele lecții au fost dedicate înțelegerii aproapelui, buna înțelegere cu colegii și în special cu colegul sau colega de bancă, căci după euforia începutului școlii au urmat perioade tulburi în care parcă nimic nu se potrivea cu ce îți doreai să se întâmple sau cu ce știai din puțina experiență avută, în care un gest sau o acțiune a unui alt elev putea deveni un motiv întemeiat de ceartă sau supărare. Îmi amintesc chipul surâzător al domnului învățător atunci cand intervenea calm în aplanarea conflictelor și, cu o voce joasă, blândă, încheia orice comentariu făcut cu expresia Cu răbdarea treci marea, expresie ce am auzi-o mai apoi de mii de ori și pe care am înțeles-o cel mai bine în perioada zbuciumată a facultății. După cum bine știm, cealaltă latură a educației formale o reprezintă transmiterea informațiilor strucurate pe discipline și materii de studiu. Dificil de depășit limitele cunoașterii dacă nu primești lecții importante de cum să înveți, iar răbdarea, în opinia mea, este prima lecție de viață care te ajută, este parte integrantă a procesului cognitiv fără de care succesul este greu de atins. Răbdarea în forma de înțelegere a ce se întâmplă cu tine și în jurul tău conduce către echilibrul interior care îți permite concentrarea atenției pe fluxul de informție primit, captarea acestuia și reținerea ideilor de bază. Vă puteți închipui lesne ce se întamplă cu un copil de vărstă școlară în cazul în care răbdarea nu face parte din arsenalul său de aptitudini. Totul pare greu, niciodată nu îți este suficient ceea ce faci, respectul de sine devine din ce în ce mai scăzut, iar sentimentul de neîmplinire este accentuat. Așadar, răbdarea insuflată la vârste fragede este vitală pentru dezvoltarea ulterioră ca adult.
Pentru un pedagog desăvârșit transmiterea sentimentului de răbdare învățăceilor săi este primul pas în lungul drum al celor o mie de pași . Un vechi proverb chinezesc ne spune că orice drum, oricât de lung ar fi, începe cu primul pas.