Reguli pentru a crește un copil echilibrat
A fi părinte și profesor mi s-a părut dintotdeauna o ocazie excelentă de a impersona unele dintre cele mai fascinante, dar și dificile roluri pe care le poți avea – acela de a crește oameni frumoși.
Responsabilitatea, din această ipostază, am simțit-o uneori covârșitoare, alteori mi-a creat un ușor disconfort, pentru că știu cât de mult putem determina destinul micilor învățăcei, iar misiunea aceasta nu e deloc ușoară, exemplul personal devenind uneori un aliat de temut.
Fiecare familie sau grup social, în cazul de față școala, ar trebui să clădească educația copiilor pe acele valori și principii «în care crede și pe care nu doar le validează, ci le și pune în practică». Cred că, responsabilitatea este o valoare care se construiește, se educă, se formează în timp, este capacitatea noastră de a răspunde emoțional, comportamental și cognitiv într-o situație dată, în acord nu doar cu nevoile personale, ci și ale persoanei cu care interacționăm. O persoană responsabilă este acea persoană care știe să gestioneze o situație cotidiană, având o formă personală de abordare a acelei situații. Atunci când trecem la verbul a acționa/ a pune în practică cu responsabilitate ideile, ne identificăm cu cei care se simt utili, necesari și apreciați. Fiind responsabili, vom câștiga privilegii. Invers, fiind iresponsabili, cu siguranță le vom pierde.
Responsabilitatea este acel principiu care îi va face pe copii să devină persoane onorabile, respectate pentru faptul că și-au îndeplinit îndatoririle, fiind luați în considerare pentru diferite proiecte sau sarcini de lucru. Toate acestea vor avea efect la nivel individual asupra motivației interne și a respectului de sine, talere importante ale devenirii fiecăruia, a stăpânirii autonomiei și a autocontrolului.
Dar care sunt regulile pe care le pot aplica în calitate de adult (părinte/profesor) pentru a crește un copil responsabil?
- Fiți liberi în orice decizie luați, plecând de la principiile dvs. și acceptând consecințele acțiunilor dvs. într-o formă responsabilă;
- Puneți în aplicare promisiunile, înțelegerile sau datoriile;
- Găsiți forma cea mai potrivită sau accesibilă de a-i încuraja pe copii să ia decizii, dar, mult mai important, să le ducă la îndeplinire;
- Stabiliți împreună cu copilul/grupul de elevi obiectivele pe termen scurt și îndepliniți-le;
- Învățați copiii să aibă grijă nu doar de lucrurile personale, ci și de cele pe are le împrumută;
- Distribuiți sarcinile casei/clasei și obligațiile școlare în funcție de capacitățile fiecăruia;
- Apreciați copiii pentru efort, progres și perseverență;
- Arătați copiilor că aveți încredere în ei;
- Nu uitați că cel mai bun mod de a-i responsabiliza pe copii este exemplul personal.
O ființă responsabilă nu este niciodată absolut liberă. (Valeriu Butulescu)