Rolul excursiilor și al taberelor școlare în dezvoltarea copiilor

Excursiile și taberele școlare sunt deosebit de importante în dezvoltarea armonioasă a copiilor. Acestea reprezintă o excelentă îmbinare între programe culturale, educative și multe activități în aer liber. Aici, copiii vizitează anumite obiective turistice, desfășoară activități de dezvoltare personală, pictează, confecționează măști, fac drumeții în masive muntoase, se inițiază în tehnica de escaladă și alpinism, în tehnici de orientare în pădure, învață să construiască, în echipă, adăposturi având ca materiale din natură crengi și frunze, dansează, cântă. Reușesc, astfel, să-și pună în valoare abilitație și să-și cultive propriile talente.

Ieșirile de acest gen îi fac pe copii să se accepte unul pe celălalt, să se ajute între ei și, nu în ultimul rând, să se înțeleagă unii pe ceilalți. Lucrând în echipă, își dau seama că reușita ține de alegerea, în prima instanță, a unui “căpitan” care să conducă pe întreaga activitate, de o bună colaborare și de o maximă implicare a tuturor celor prezenți în rezolvarea unei sarcini. Totodată, părerea celor din echipă este importantă, iar decizia luată trebuie să fie în raport cu nevoile existente în anumite situații. Copiii reușesc împreună să treacă peste momente dificile și, în cazul unor competiții, acceptă, cu fruntea sus, înfrângerea, fără a încerca să găsească vinovați sau se bucură cu toții de victorie, încurajându-se unul pe celălalt și fiind mândri de munca lor.

Tot în timpul excursiilor și al taberelor, copiii primesc lecții practice în care învață cum să cheltuiască banii și ce trebuie făcut astfel încât aceștia să ajungă pentru toată perioada șederii lor în acel loc. Totodată, cei mici învață să-și ordoneze lucrurile, să facă curățenie în camera în care stau și să-și facă singuri patul.

Astfel spus, ieșirile de acest gen îi ajută pe copii să devină independenți și să aibă încredere în propriile forțe.