Școlile de vară. Învață limba engleză alături de prințese, regi și cavaleri
Cred că toți suntem de acord că elevii au nevoie de relaxare în vacanța de vară, pentru a se elibereze de stresul din timpul anului. Dacă sunt împovărați cu prea multe teme în vacanță, este posibil să înceapă școala fără prea multă energie și entuziasm, ceea ce le va afecta succesul școlar din următorul an. Pe de altă parte, vacanța de 2 luni și jumătate este una lungă și este o idee bună ca elevii să nu neglijeze total învățarea. Scriam în articolul anterior că exersarea limbii străine în perioada verii poate lua forme distractive, precum vizionarea de filme, lecturi, muzică, jocuri pe calculator și, mai ales, vizitele în alte țări. Dar vreau să adaug la această listă încă o posibilitate de a petrece vacanța într-un mod plăcut și util: taberele sau școlile de vară.
După un an școlar plin de provocări copiii sunt gata de distracție. Cine mai vrea să meargă la școală în timpul vacanței? Cel puțin nu la școala tradițională… Școlile de vară și taberele, pe de altă parte, reprezintă o excelentă alegere pentru copiii noștri de a învăța și de a se distra alături de prieteni și colegi, în același timp. În ultimii ani, interesul părinților și al copiilor pentru aceste școli, respectiv pentru taberele de limbi străine, căci acesta este domeniul meu de interes, a crescut foarte mult la noi în țară.
Tabăra de engleză organizată în fiecare an în cadrul școlii Genesis are ca scop îmbinarea lecțiilor de limbă engleză cu jocuri de cunoaștere, activități creative și recreative, competiții sportive și multe alte posibilități de distracție. Cea mai bună modalitate de a învăța și exersa o limbă străină este de a interacționa zilnic în limba țintă în situații reale de viață, ieșind din tiparul rigid al cărților, prin activitățile variate pe care le propune o astfel de tabără. De obicei aceasta include cursuri de dimineață ce se axează pe conversație și limbaj situațional, urmate de excursii și activități distractive după amiaza.
Un alt avantaj al participării la cursurile școlilor de vară este acela că elevului îi va crește încrederea în sine, după ce a învățat să se adapteze unui nou colectiv, să interacționeze cu diverse tipuri de personalități, să comunice în limba străină. Experiența acumulată într-o astfel de tabără îl va ajuta pe copil să își depășească timiditatea, să se detașeze de mulțime prin exercițiile de dezvoltare personală și autocunoaștere. El sau ea va învăța să se adapteze la situații noi, să coopereze, să argumenteze și să ia decizii.
În altă ordine de idei, este bine știut faptul că învățarea unei noi limbi favorizează dezvoltarea cognitivă, crește capacitatea de memorare, antrenând dezvoltarea zonelor vitale din creier, sporește atenția. Nu în ultimul rând, unul dintre beneficiile majore pentru cei care participă la un curs de vară de învățare a unei limbi este acela că își dezvoltă gândirea creativă și devin mai atenți la aspectele limbii native, realizând conexiuni logice.
Majoritatea acestor tabere au teme utile și de interes general pentru copii, de la cum să îți cumperi un bilet de autobuz, cum să îți comanzi mâncare la restaurant, cum să dai instrucțiuni și să ceri indicații într-un oraș necunoscut, să interacționezi cu localnicii, să te descurci la cumpărături. Acesta a fost și scopul taberei de engleză de anul trecut, numită Passport to English, însă anul acesta am încercat o abordare pe o temă foarte dragă copiilor.
Inspirată din perioada medievală, tabăra de anul acesta și-a propus să îi transpună pe copii într-o lume de basm, cu prințese și cavaleri, dezvoltându-le imaginația și antrenându-i în activități distractive de învațare a limbii engleze. Prin intermediul atelierelor au descoperit limbajul evantaielor și codul cavalerilor, felul în care locuiau, se îmbrăcau, și studiau, au colaborat în realizarea unor proiecte minunate, au învățat să utilizeze busola, dar și modul în care oamenii foloseau soarele pentru a ține evidența timpului. Vizitele la palat, precum și activitățile recreative din diverse locații din București și din afara lui, ce au inclus jocuri medievale, călărie, tras cu arcul, i-au apropiat pe copii de valorile și idealurile acelei perioade, i-au învățat ce înseamnă prietenia și le-a dat posibilitatea să întâlnească oameni noi, să socializeze, să lege prietenii.
În timpul unei tabere, copiii au parte de o mulțime de experiențe, adună povești interesante pe care le împărtășesc cu părinții și prietenii și, nu în ultimul rând, își îmbunătățesc abilitățile de folosire a unei limbi străine.