Spiritul de echipă – sursa viitoarelor abilități de comunicare și cooperare
Spiritul de echipă este o calitate importantă care pregătește copiii pentru provocările vieții de adult și îi ajută să învețe cele mai bune mijloace pentru a reuși în viață. Spiritul de echipă nu este o calitate înnăscută, ci este un bun dobândit care-i învață despre încredere, responsabilitate, comunicare sau cooperare. Acest fapt este necesar a-i fi insuflat copilului încă din primii ani ai copilăriei și continuat în perioada școlii.
Spiritul de echipă este în strânsă legătură cu o altă abilitate pe care copiii trebuie să o învețe și să o stăpânească: cooperarea. Mediul școlar este perfect creat pentru dobândirea acesteia deoarece copilul este integrat deja într-un grup ai cărui membri au un scop sau țel comun. Încercările din viața de școlar presupun multe aptitudini pe care copilul le va dezvolta din lucrul în echipă cu ceilalți colegi. Aceste abilități oferă fundația pentru reușitele de la maturitate. Spiritul de echipă se formează cu precădere în anii de școală, copiii sunt implicați în grădinițe și școli în proiecte care îi ajută să învețe ce înseamnă spiritul de echipă și să tragă foloasele acestuia în viața lor. Cel mai important aspect al lucrului în echipă este punerea interesului grupului deasupra oricăror interese personale – un lucru destul de greu de realizat la copii, care sunt adesea egocentriști și cred că li se cuvine tot. Există o sumedenie de beneficii ale acestei aptitudini asupra dezvoltării copilului. Noi profesorii, cei care lucrăm cu grupurile de copii trebuie să avem grijă să implicăm toți copiii în egală măsură, să îi tratăm la fel și să-i încurajăm în permanență în momentele în care simt că cedează. Altfel, aceștia se vor simți demotivați, vor dezvolta frica de eșec și se vor considera neputincioși sau incapabili să reușească în viață. Copiii trebuie îndrumați cu grijă în acest proces și ajutați să depășească eșecurile sau temerile fără a-i afecta pe termen lung. Lucrul în echipă este un efort comun al tuturor participanților și presupune multe urcușuri și coborâșuri care trebuie controlate corespunzător.
Spiritul de echipă presupune dezvoltarea și învățarea unor abilități și valori esențiale pentru copii, precum:
- încredere
- responsabilitate
- cooperare
- comunicare
- prietenie
Pentru învățarea spiritului de echipă este necesar să-i implicăm pe copii în proiecte și jocuri care au o finalitate și un țel spre care să tindă. În lucrul în echipă copiii vor avea divergențe, neînțelegeri și chiar conflicte pe care vor trebui să le depășească pentru a urmări interesele grupului. Ori de câte ori este posibil, este indicat să-i lăsăm să găsescă singuri soluții la probleme comunicând și cooperând între ei.